Volledig scherm
VVD'er en oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns moet een werkstraf uitvoeren van zestig uur. © ANP

60 uur taakstraf voor VVD'er en oud-burgemeester

VVD'er en oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns moet een werkstraf uitvoeren van zestig uur. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Haag vandaag in hoger beroep. De aanklager had 120 uur geëist.

Offermanns is volgens het hof medeplichtig aan het schenden van de geheimhoudingsplicht in een sollicitatieprocedure in 2012. Deze ging over het burgemeesterschap van Roermond.

VVD-partijgenoot Jos Van Rey had Offermanns, kandidaat voor het burgemeesterschap, vertrouwelijke informatie over de procedure doorgespeeld. Het ging over de vragen die gesteld zouden worden en de gewenste antwoorden.

Vrijspraak
Offermans is vrijgesproken van de zwaardere beschuldiging van corruptie. Om van corruptie te kunnen spreken is een tegenprestatie nodig. Maar dat Van Rey iets terug wilde van Offermanns voor het doorspelen van de informatie achtte het gerechtshof niet bewezen.

,,Ik heb een stomme fout gemaakt'', reageerde Offermanns. ,,Ik had moeten zeggen: Jos, stop met praten, zeg niks meer!''. Volgens Offermanns is er sprake van ,,een stuurmansfout. Maar daarmee heb ik me niet geplaatst in het rijtje van mensen die iets bijzonder strafbaars hebben gedaan'', vindt hij.

De rechtbank veroordeelde Offermanns eerder tot 120 uur taakstraf, maar hij ging in hoger beroep.

Opstappen
Offermans trok zich vanwege de aantijgingen terug uit de race om het burgemeesterschap. VVD-wethouder Jos van Rey stapte op als wethouder en Eerste Kamerlid.

Van Rey was in 2012 wethouder en adviseur van de sollicitatiecommissie. De politie kreeg lucht van het lek tijdens een onderzoek naar Van Rey.

De Roermondse politicus Van Rey staat zelf ook terecht voor corruptie. In zijn zaak wordt Offermanns gehoord als getuige.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.