61-jarige dominee maakt corona-rap

video,,Een minuscuul virus heeft heel de mensheid in de ban. Instanties grijpen krachtig in, omdat ‘t niet anders kan.” De Haarlemse dominee Jan Mudde (61) schreef een heuse rap over het coronavirus en droeg die afgelopen zondag live voor in zijn kerk.

In vreemde tijden doe je soms vreemde dingen, glimlacht Jan Mudde, predikant van de Nederlandse gereformeerde kerk in Haarlem. Mudde zocht afgelopen week een geschikte manier om zijn gemeenteleden herderlijk toe te spreken over het coronavirus. Nadat het kabinet vrijdag strenge maatregelen afkondigde, kon zijn zondagse preek maar over één onderwerp gaan. ,,Tegelijk realiseerde ik me hoe ontoereikend zo’n preek is voor situaties als deze. Een preek is meer beschouwend, rationeel, beargumenterend. Ik zocht een manier om mensen, ook jongeren, te bereiken.”

Toen hij vrijdagochtend wakker werd, wist de dominee het: Ik ga een rap schrijven. ,,Een rap is geëngageerd, een zeer krachtig medium om een boodschap over te brengen”, stelt hij. Dus stapte hij op de kansel van de Haarlemse Wilhelminakerk en begon:

,,Een minuscuul virus – heeft heel de mensheid in de ban. Instanties grijpen krachtig in – omdat ‘t niet anders kan. Want voor je ‘t weet ligt ‘t hele land – volledig op zijn gat; Het zorgsysteem het allermeest – geen enkel mens wil dat.”

,,Economisch ging het ons – net aardig voor de wind, We voelden ons als Nederland – een happy zondagskind. Ook op de beurzen kon het – nauwelijks beter gaan. Nu zijn die hoge winsten – volledig van de baan.”

Geen straf van God

Zijn boodschap stopte Mudde in het refrein: ,,Siemoe levavchem, siemoe levavchem, Denk toch na, denk eens door – waar is het misgegaan? Siemoe levavchem, siemoe levavchem, bid en vast, wat zegt je hart? Wat moet er nu gedaan?”

Dat refrein laat volgens Mudde zien hoe hij als dominee naar het coronavirus kijkt. Niet als straf van God: ,,Hoe zou ik dat kunnen weten? Ik ben een predikant, geen profeet.” Tegelijk ziet hij de huidige situatie wel als aanleiding om dieper na te denken. ,,Je kunt het coronavirus uitsluitend technisch analyserend benaderen en zeggen: het is een virus, het is hierheen gekomen, dit moeten we doen om het te overwinnen en dan hebben we het gehad. Dat is de westerse manier van denken. De Bijbel leert verder te kijken.”

Volgens Mudde, sinds 2006 predikant in Haarlem, doet corona een appel op mensen ‘om God te zoeken en meer volgens Gods bedoeling te leven’. Om te refereren aan een stuk uit zijn rap: ,,Corona geeft ons mensen – eventjes de tijd. Om stil te staan bij wat ons drijft – wat heeft prioriteit? Om stil te staan bij het patroon – ‘t herhaalt zich telkens weer: Crisis volgt op crisis – het vraagt om ommekeer.

Tekst gaat verder na de foto

Dominee Jan Mudde uit Haarlem op de kansel van de Wilhelminakerk, vlak voordat hij zijn rap inzet.
Volledig scherm
Dominee Jan Mudde uit Haarlem op de kansel van de Wilhelminakerk, vlak voordat hij zijn rap inzet. © Wilhelminakerk Haarlem

Crisis  verbindt

In dat opzicht kan uit het coronavirus ook iets goeds voortkomen, meent hij. ,,Neem alle mooie initiatieven in Nederland om elkaar te helpen. Om Cruijff te citeren: ieder nadeel heb z’n voordeel. Een crisis verbindt bijna altijd.” Hij herinnert zich de vuurwerkramp in Enschede, destijds was hij in die stad predikant. ,,We gingen toen door iets anders door een lastige tijd als kerkelijke gemeente. Ineens was er die ramp. Het is een andere orde van grootte, maar het verbroederde enorm.”

Hoewel hij met zijn leeftijd al bijna tot de risicogroep behoort, is hij niet bang om zelf met corona besmet te raken. ,,De zorg die ik heb is vooral dat anderen ziek worden van mij. Mijn vrouw werkt in de gezondheidszorg en die moet overeind blijven. Daarom worden door mij alleen de hoogst noodzakelijke bezoeken gebracht.”

Geen nieuwe rap

Na zijn rap van afgelopen weekend wil Mudde komende zondag opnieuw de situatie rond het coronavirus centraal stellen in zijn dienst. Een nieuwe rap zal hij echter niet maken. ,,Dan wordt het een kunstje.” Hij speelt nu met het idee om gemeenteleden te vragen een kort videootje te maken. ,,De meeste mensen - zowel gezinnen als alleenstaanden - zitten thuis. Hoe hebben zij afgelopen week beleefd?” Sowieso zal de dienst een heel andere dynamiek kennen. ,,Een kerkdienst is een ontmoeting, erna praat je ook vaak nog drie kwartier na en drink je koffie. Zondag zal de kerk echter leeg zijn en doen we alles online.” 

Een gedeelte van de rap van ds Jan Mudde, Nederlands gereformeerd predikant in Haarlem.
Volledig scherm
Een gedeelte van de rap van ds Jan Mudde, Nederlands gereformeerd predikant in Haarlem. © YouTube-still/Wilhelminakerk Haarlem
Het begin van de rap van dominee Mudde over het coronavirus.
Volledig scherm
Het begin van de rap van dominee Mudde over het coronavirus. © Wilhelminakerk Haarlem/YouTube-still
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”