Volledig scherm
Leerlingen zijn bezig aan de cito-toets © anp

6200 kinderen krijgen nieuw advies na goede cito-score

Bij 6200 kinderen is dit voorjaar het advies voor de middelbare school aangepast nadat ze een hogere score hadden gehaald op de verplichte eindtoets.

In totaal haalden ongeveer 37.000 kinderen een hogere Cito-score dan te verwachten was op basis van het advies van hun leraar. Bij een op de zes werd het advies aangepast, schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs aan de Tweede Kamer.

Echter zijn er ook gevallen waar het andersom is: leerlingen die lager halen voor de toets dan vooraf werd gedacht. In zo'n geval mogen leerlingen geen lager advies krijgen dan vooraf door de leraar werd gegeven.

Zwaarder
Het was vorig schooljaar voor het eerst dat docenten het advies gaven voordat de leerlingen de eindtoets maakten. Het advies van de docent is daardoor van grotere waarde. 

De invoering van de nieuwe opzet is zonder noemenswaardige problemen verlopen, geeft Dekker verder aan. Een representatief beeld ontbreekt nog. Begin 2017 komt er een eerste tussenrapportage en de eindrapportage is begin 2019.