Volledig scherm
Een controleur van de Voedsel- en Warenautoriteit houdt een oogje in het zeil. (archieffoto) © anp

800 kilo vlees in beslag genomen bij Boodschappenbank

De NVWA heeft zaterdag een eind gemaakt aan de verkoop van vlees dat via een besloten Facebookpagina aan particulieren werd verkocht. Op drie locaties in het land zijn de administratie en vleesproducten in beslag genomen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laten weten.

Volgens de NVWA werd het vlees niet goed gekoeld vervoerd, voldeed de etikettering niet aan de eisen en was ook de houdbaarheid niet duidelijk. Zeker met het warme weer is dat gevaarlijk, stelt de organisatie.

,,Onzin'', zegt een boze Joop Lamers, voorzitter van Stichting De Boodschappenbank, die het vlees voor minderbedeelden inkoopt en vervoert. ,,Tegen ons is gezegd dat het vlees rot zou zijn, ze hebben het meegenomen om te controleren. Maar dit vlees is niet rot.  Hetzelfde vlees van dezelfde leverancier is zaterdag op de markt nog getest en voldeed aan alle eisen.''

Bij die leverancier in het Brabantse Haaren werd zaterdag ook alles in beslag genomen. ,,Zijn koelcellen zaten vol voor de verkoop op de markt na het weekend. Ik schat dat er wel 3000 kilo vlees in zat.''

Lamers zet zich al ruim tien jaar in voor minderbedeelden. Hij is woedend: ,,We hadden 172 koeltassen met vlees net opgehaald bij de leverancier, toen we werden aangehouden. Ongeveer 800 kilo vlees, geld, administratie, mobiele telefoons en laptops zijn in beslag genomen.''

Lamers heeft zelf aangifte gedaan tegen de politie, die volgens hem de temperatuur van het vlees verkeerd zou hebben gemeten.

Besloten Facebookpagina
De Boodschappenbank helpt ongeveer 650 gezinnen in Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Limburg, die net te veel verdienen om voor de Voedselbank in aanmerking te komen. De gezinnen bestelden via een besloten Facebookpagina en hadden al betaald voor het vlees dat nu in beslag is genomen.

De NVWA besloot tot onderzoek over te gaan na diverse meldingen en klachten. Dat onderzoek loopt nog steeds en richt zich vooral op de vraag wat de herkomst is van het vlees. Er is niemand aangehouden.

De stichting zegt niet bij de pakken neer te gaan zitten. Zaterdagavond was ze bij dezelfde leverancier opnieuw aan het laden om ervoor te zorgen dat haar klanten toch vlees geleverd krijgen.