Volledig scherm
Op de foto v.l.n.r. huiseigenaar Tjeerd Polstra, initiatiefnemer Anne Polstra en bestuurslid V.V. Ouwe Syl Taeke Zijlstra. Op de achtergrond het te verloten huis. © V.V. Ouwe Syl

98 euro voor een lot, maar wel kans op woonhuis

Het is zo'n ludieke actie dat het wel een succes moet worden. Dat dacht de sponsorcommissie van de Friese voetbalvereniging Ouwe Syl, toen ze het idee had om een huis ter waarde van twee ton te verloten.

Quote

Ik wist direct: dit is zo bizar dat het wel moet lukken

Anne Polstra

De vereniging is namelijk op zoek naar geld voor een grondige opknapbeurt. ,,Op een ochtend werd ik wakker en had ik ineens dit idee. Ik wist direct: dit is zo bizar dat het wel moet lukken'', zegt Anne Polstra van de sponsorcommissie van de club tegen het Friesch Dagblad. Het bestuur ging na een aantal nachten slapen akkoord en kreeg een optie op het 'goed onderhouden' pand.

Een lootje kost een forse 98 euro, maar het is dan ook voor een goed doel. De club hoopt namelijk met de opbrengst een kunstgrasveld aan te leggen en de accommodaties op het terrein op te knappen. Om de loterij ter ere van het 50-jarige bestaan echter legaal te houden moet er ook nog extra geld opgehaald worden. Naast de overdrachtskosten voor het huis, moet namelijk ook 29 procent kansspelbelasting betaald worden. Daarbovenop komt ook het feit dat 50 procent van de lotenverkoop naar een goed doel moet gaan. Volgens het dagblad gaat dat naar de club zelf. Totale vereiste opbrengst: 580.000 euro, omgerekend een kleine 5191 loten. 

Maar de club heeft zelf ook een verzekering. Mochten er niet genoeg van de 7908 loten verkocht worden, dan kan het spel met weinig verlies ingetrokken worden. Slechts de bankkosten en vergunningskosten moeten dan betaald worden. ,,Dat kunnen we als club wel betalen. Het is dus een waterdicht plan'', aldus Polstra. 

Geïnteresseerden hebben tot 11 november om een lot te kopen. Dat mag iedereen - dus ook Limburgers en Utrechters - doen via deze site.

Illegaal

Het is overigens niet de eerste keer dat een huis wordt verloot, maar vrijwel bij alle gevallen gebeurde dit illegaal. Zoals een Nederlands-Belgisch stel dat wegens ziekte hun droomvilla in Zuid-Afrika verlootte voor 99 euro per lot. De twee kregen echter een boete van 88.000 euro vanwege het ontbreken van vergunningen.