Van de automobilisten die gebruikmaakten van de A13 tussen Rotterdam en Den Haag kiest een kwart nu voor de A4 Midden-Delfland.
Volledig scherm
Van de automobilisten die gebruikmaakten van de A13 tussen Rotterdam en Den Haag kiest een kwart nu voor de A4 Midden-Delfland. © ANP

A13 niet meer in file top 10 dankzij nieuwe A4

Ooit een van de drukste wegen van Nederland, de A13 tussen Den Haag en Rotterdam, is uit de file top 10 verdwenen. Dat heeft alles te maken met de opening van het nieuwe weggedeelte van de A4 tussen Den Haag en Rotterdam.

Het eerste verkeer reed in december over het nieuwe deel van de A4.
Volledig scherm
Het eerste verkeer reed in december over het nieuwe deel van de A4. © ANP

In januari is wel een nieuw knelpunt ontstaan op de A4 bij Den Haag richting Rotterdam tussen het Prins Clausplein en Den Hoorn, waar de A4 van drie naar twee rijstroken gaat.

Filezwaarte
De ANWB zegt dat de totale 'filezwaarte' in januari 11 procent lager was dan in januari 2015. Vorig jaar kende januari een aantal zeer drukke spitsen door slecht weer met gladheid door hagel- en sneeuwbuien.

De avondspitsen waren afgelopen januari wel drukker dan vorig jaar, maar in de ochtendspitsen waren de files een stuk korter.

20 procent minder
Eerder werd bekend dat het aantal auto's en vrachtwagens op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag met 20 procent daalde. Dat bleek uit de eerste cijfers van Rijkswaterstaat.

Deze maand reden er gemiddeld 128.500 voertuigen per dag op de snelweg tussen Berkel en Rodenrijs en Delft-Zuid. Eén jaar geleden waren dat er nog 158.000. Op de nieuwe A4 rijden op een werkdag ruim 63.000 auto's in beide richtingen. Een deel hiervan reed voorheen over de A13.