Volledig scherm
Belangstellenden op het nieuwe stukje A4 tussen Delft en Schiedam. Rijkswaterstaat hield een open dag voor iedereen die wil weten hoe het de weg erbij ligt. © anp

A4: na 50 jaar gesteggel gaat de weg morgen open

De belangrijkste ontbrekende schakel van Rijksweg A4, een stukje asfalt van 7 kilometer lang tussen Schiedam en Delft, gaat morgenavond open voor het verkeer.

Quote

Ik zeg niet dat alle files straks weg zijn, want die kunnen allerlei redenen hebben. Maar een Rotterdam­se wijk als Overschie gaat zeker profiteren

Melanie Schultz, minister
Volledig scherm
© anp

De openstelling vindt gefaseerd plaats: morgen na de avondspits, rond 19.30 uur, wordt de rijrichting Delft vrijgegeven. In de nacht van zondag op maandag (vóór de ochtendspits) de richting Schiedam.

Volgens verkeersminister Melanie Schultz van Haegen gaat het gloednieuwe tracé tussen Schiedam en Delft veel soelaas bieden op de razend drukke A13 en een deel van de A20 én de regionale wegen rond Rotterdam. ,,Door betere doorstroming en vergroting van de capaciteit. Ik zeg niet dat alle files straks weg zijn, want die kunnen allerlei redenen hebben. Maar een Rotterdamse wijk als Overschie gaat zeker profiteren," aldus Schultz.

Complicaties
Op een gemiddelde werkdag zullen ongeveer 128.000 motorvoertuigen per etmaal gebruikmaken van de A4, zegt de projectorganisatie.

De openstellingsdatum van 18 december voor het stuk asfalt - dat loopt van Delft-Zuid tot het Kethelplein - dreigde een tijd niet gehaald te worden door complicaties.

De weg ligt grotendeels in een tunnelbak en om die niet te laten onderlopen moest meer grondwater dan voorzien worden afgevoerd. Het Hoogheemraadschap Delfland heeft Rijkswaterstaat daarvoor nu onder strikte voorwaarden een gewijzigde vergunning gegeven. Daarmee staan alle seinen op groen.

Ellenlange
De feestelijke opening, met alle betrokken partijen, zal pas begin 2016 zijn.

Over de aanleg van deze 7 kilometer wordt al sinds de jaren '50 gesteggeld. Protesten, steeds wijzigend beleid en ellenlange procedures gooiden alsmaar roet in het eten. In 2012 begon de aanleg toch nog.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Demonstratie anti-Zwarte Piet in Tilburg gestaakt,  tientallen pro-demonstranten opgepakt
    video

    Demonstra­tie an­ti-Zwar­te Piet in Tilburg gestaakt, tientallen pro-demonstran­ten opgepakt

    In Tilburg heeft de politie zondag tientallen arrestaties verricht rondom rondom de intocht van Sinterklaas in de Brabantse stad. Het gaat om een groep van zo'n vijftig personen die zich keerden tegen de anti-Zwarte Piet-actievoerders. De aanhouding ging niet zonder slag of stoot: er vielen wat klappen tussen de agenten en demonstranten. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De mensen die zijn opgepakt, zijn in een touringcar gezet en naar het politiebureau gebracht.