Volledig scherm
Jorrit Nuijens (GroenLinks). © Van Nerum Tammy

Aangehouden ‘GHB-wethouder’ toont uitkomst drugstest: ‘geen verboden middelen’

Toen de Diemense wethouder Jorrit Nuijens eind juni werd gearresteerd bij het Amsterdamse stadhuis, had hij geen verboden middelen in zijn bloed. Dat blijkt uit de testresultaten van het bloedonderzoek op basis van een monster dat kort na zijn arrestatie bij hem werd afgenomen. Nuijens heeft deze uitslag vanmiddag zelf naar buiten gebracht. 

Dat deed de inmiddels ex-wethouder via Twitter. ,,Verder geen commentaar. Later meer’’, luidt het bijschrift bij de foto van de brief van de politie. 

Nuijens werd op 20 juni aangehouden nadat hij overlast had veroorzaakt in een café nabij de Stopera en zich verzette tegen zijn arrestatie. Beelden van de arrestatie van de luid protesterende Nuijens gingen het hele land door. Een dag later stelde de politie dat Nuijens agenten had bespuugd en dat er een flesje met, vermoedelijk, GHB was aangetroffen in zijn tas. Kort daarna stapte Nuijens (GroenLinks) op als wethouder in Diemen. 

‘Het past een wethouder niet om politieagenten op deze manier toe te spreken’, luidde zijn verklaring, waarin hij ook aangaf dat de berichtgeving over zijn arrestatie ‘een aantal onwaarheden’ bevatte. Daar ging hij toen echter verder niet op in.

Lees door onder de tweet.

Jorrit Nuijens on Twitter

No further comment. Later meer. 😘

Drugs

Het personeel van het café waar Nuijens in de problemen was geraakt, vertelde kort na het incident aan diverse media dat zij hadden gezien dat hij iets in zijn neus had gestopt, vermoedelijk drugs. De testresultaten wijzen uit dat in zijn bloed geen stoffen zijn aangetroffen die strafbaar zijn volgens de Wet Middelengebruik, aldus de politie.

De uitslag zegt verder niets over het aangetroffen flesje dat volgens de politie vermoedelijk GHB bevatte. GHB staat op lijst 1 van de Opiumwet en is daarmee gekwalificeerd als harddrugs, waarvan het bezit strafbaar is.

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.