Volledig scherm
Jeppe de Lange met drie van zijn vijf kinderen. Rechts: Mees. © Privéfoto

Aangereden Mees (6) in rechtbank: 'Mijn hoofd is nu anders'

UpdateAls het aan officier van justitie Marieke Fimerius ligt, gaat Michel J. voor 12 maanden de cel in. Ook eist ze een rijontzegging van 4 jaar. De Brabander wordt verantwoordelijk gehouden voor het ongeluk op de Langevieleweg in Middelburg waarbij vorig jaar vader Jeppe de Lange en zoontje Mees (6) zwaargewond raakten. De aanrijding veroorzaakte veel beroering.

J. (49) reed op 13 oktober de twee fietsers aan, terwijl hij volgens een getuige met te hoge snelheid en onder invloed van alcohol andere auto's inhaalde op de Langevieleweg in Middelburg. De man verklaarde vandaag tegenover de rechter hoe hij een auto inhaalde die in zijn ogen langzaam reed. Toen die auto toch optrok, ging J. harder rijden. Er kwam nog een auto van rechts en dus besloot J. die ook in te halen.

De man reed lange tijd met - volgens ooggetuigen - te hoge snelheid op de linkerbaan van de weg. Hij passeerde ook een vluchtheuvel aan die kant. De getuigen spraken van ‘asociaal’, ‘roekeloos’ en ‘debiel’ rijgedrag. ,,Die auto reed zo hard, dat kon niet goed gaan", aldus een getuige. Daarna hoorde hij een klap.

PZC Rechtbankverslaggeving on Twitter

Volgens verdachte kwam er nog een auto van rechts tijdens het inhalen. Daarom moest hij twee auto's inhalen. "Er was geen mogelijkheid om naar rechts te gaan, dus besloot ik die ook in te halen.

Jeppe en Mees, beiden op de fiets, werden aangereden en raakten zwaargewond. ,,Wat opvalt is dat de fiets van Mees nogal wat meters verwijderd is van de plek waar Mees zelf is aangetroffen. Het moet dus een flinke klap zijn geweest", aldus de rechter. 

Plas bloed

Quote

Aan ene kant ligt mijn man in een plas bloed. Aan andere kant mijn lieve jongetje die kermt van de pijn

Moeder Lianda

De slachtoffers maakten tijdens de zitting vandaag gebruik van hun spreekrecht. In een emotionele slachtofferverklaring die werd voorgelezen zegt moeder Lianda: ,,Ik geef een harde gil. Mijn knieën knikken, ik ga direct naar plaats ongeluk. Wat ik zie is afschuwelijk. Aan ene kant ligt mijn man in een plas bloed. Aan andere kant mijn lieve jongetje, die kermt van de pijn. Dit is de grootste nachtmerrie van iedere moeder." 

De vrouw werd in de jaren negentig zelf aangereden door een vrachtwagen. Ze verloor daarbij een been. ,,Jeppe en ik waren een team. Van een gezin dat alles zelf deed, naar afhankelijkheid van zorg. Jeppe is veranderd van sterke beer naar fragiele man. Als hij na weken zijn ogen opent, heeft hij geen idee wie hij is, dat hij kinderen heeft. Hij heeft geen herinneringen meer aan onze trouwdag, aan de geboorte van onze kinderen. Onze geschiedenis is gedeeltelijk gewist en toekomst ingrijpend veranderd."

Haar zoontje Mees in de verklaring: ,,Ik vind het jammer dat mijn hoofd nu zo anders is. Ik wou dat die man ons niet had aangereden. Als ik op mijn fiets zit moet ik daaraan denken en moet ik huilen."

Inzamelactie

Het ongeval veroorzaakte vorig jaar veel beroering in de samenleving. Familie en vrienden begonnen een inzamelactie op internet voor het getroffen gezin. Daarmee werd meer dan 80.000 euro opgehaald, wat wordt gebruikt voor de extra zorg die nodig is voor de slachtoffers, die nog altijd de gevolgen van het ongeval ondervinden.

J, die nu in Bergen op Zoom woont, heeft sinds het ongeluk geen rijbewijs meer en zijn auto is in beslag genomen. Hij zei het ‘verschrikkelijk’ te vinden wat er is gebeurd.

'Gevoelige zaak'

Volgens zijn advocaat gaat het om een 'gevoelige zaak'. Zijn cliënt gaat, zo zei hij, erg gebukt onder het ongeluk en voelt zich schuldig. Maar hij vindt een lagere strafeis meer op z'n plaats. ,,Want hij verkeerde in de veronderstelling dat hij safe zat", zei de raadsman over het alcoholgebruik van J. rond het ongeluk. De verdachte zegt dat hij dacht dat de alcohol in zijn lichaam voldoende was afgebroken toen hij de auto instapte. ,,Hij heeft niet bewust het risico genomen om te rijden." 

De advocaat beweerde ook dat J. niet zo hard kan hebben gereden als door getuigen wordt beweerd. Hij vroeg om een strafeis van zes maanden, met aftrek van het voorarrest en een rijontzegging van 2 jaar.

Het laatste woord was aan J. zelf. Die zei: ,,Er is veel media-aandacht. Via diverse media is er gezegd dat ik een slecht persoon ben, dat ik geen geweten heb. Dat is niet zo. Buitenom deze strafzaak zal ik dit mijn leven lang mee moeten dragen. Het doet me veel ook. Ik ben niet harteloos."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

  1. Kwart van Nederlanders geeft toe: ‘Ik vind mijn partner niet eens aantrekkelijk’

    Kwart van Nederlan­ders geeft toe: ‘Ik vind mijn partner niet eens aantrekke­lijk’

    Een kwart van de seksueel actieve Nederlanders vindt de eigen partner niet aantrekkelijk genoeg om er goede seks mee te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Christine le Duc, de grootste en oudste aanbieder binnen de erotiekbranche. In België geeft meer dan de helft toe zich niet (meer) seksueel aangetrokken te voelen tot hun partner. ,,Concluderend kunnen we zeggen dat er zowel in Nederland als in België werk aan de winkel is”, stelt Audrey van Ham, CEO van Christine le Duc.