Volledig scherm
Namens Jelle Brandt Corstius is vandaag aangifte van verkrachting gedaan. © ANP Kippa

Aangifte Jelle Brandt Corstius: Er zijn getuigen

Namens televisiemaker Jelle Brandt Corstius is vandaag bij de hoofdofficier van justitie in Den Haag aangifte gedaan van verkrachting tegen zijn oud-collega Gijs van Dam. Volgens een verklaring van zijn advocatenkantoor, Ficq & Partners, is de aangifte onderbouwd met getuigenverklaringen. Verdere mededelingen wil het kantoor niet kwijt.

Eerder meldde Van Dam al aangifte tegen Brandt Corstius te doen. Brandt Corstius stelt in 2002, als stagiair op de redactie van het televisieprogramma Barend en Van Dorp door Van Dam gedrogeerd en verkracht te zijn. In eerste instantie noemde Brandt Corstius de naam van Van Dam niet, totdat de producent zelf aanschoof aan de talkshowtafel van Jeroen Pauw. Hij erkent eenmalig seks gehad te hebben met Brandt Corstius, maar stelt dat dit geheel vrijwillig verliep.

Toen Brandt Corstius voor het eerst naar buiten trad over de zaak, met een voorpaginaverhaal in dagblad Trouw, stelde hij nog dat er geen getuigen zijn. ,,Het is zijn woord tegen mijn woord. Er zijn geen getuigen, ik ken – voorlopig – geen andere incidenten. Als het tot een rechtszaak zal komen is de kans groot dat hij mij succesvol beschuldigt van smaad, en ik een tweede hypotheek op mijn huis kan nemen om de schadevergoeding te betalen,'' schreef Brandt Corstius eind oktober.

Volledig scherm
Gijs van Dam reageerde aan tafel bij Pauw op de beschuldigingen. © BNNVARA