Volledig scherm
De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. © anp

Aangifte tegen cardioloog en internist

De nabestaanden van een overleden man van 72 jaar uit Spijkenisse hebben vrijdag bij het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam aangifte gedaan tegen een cardioloog en internist van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. De twee worden beschuldigd van zware mishandeling, poging doodslag en het in hulpeloze toestand laten van een patiënt in 2009.

Dat meldt een woordvoerster van het OM. Vorige week plaatste de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder verscherpt toezicht. De afdeling cardiologie werd gesloten.

Donderdag werden vier cardiologen op non-actief gezet. Zij mogen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het ziekenhuis van Spijkenisse geen enkele zorg verlenen. De inspectie kwam met het bevel na een eerste bestudering van een aantal patiëntendossiers in een extern onderzoek naar het grote aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010.

Mogelijk zijn mensen door fouten van cardiologen overleden. De IGZ spreekt van een acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid. Het Expertisecentrum Medische Zaken van het OM heeft afgelopen dagen nauw contact onderhouden met het bureau Opsporing van de inspectie.