Volledig scherm
Gario (r) doet aangifte tegen Rog. © ANP

Aangifte tegen CDA-Kamerlid om graaipiet-tweet

CDA-Kamerlid Michel Rog uitte zijn teleurstelling over het niet doorgaan van een politiek café, waaraan antipiet-actievoerder Quinsy Gario ook zou meedoen op Twitter. De schuld voor de afgelasting lag volgens Rog bij '#graaipiet @quinsyg'. Een racistische tweet vindt Gario, die laat weten aangifte te doen.

'Jammer, politiek café @IJsseldeltaCDJA over #zwartepiet afgelast door buitensporige eisen van #graaipiet @quinsyg,' zo liet onderwijswoordvoerder Rog zijn bijna 6000 volgers begin deze week weten. Het kwalificeren van Gario als 'graaipiet' leidde tot de nodige ophef op Twitter.

Verschillende mensen laten de afgelopen dagen op hetzelfde medium weten de woorden van Rog 'onfatsoenlijk', 'racistisch', 'ranzig', 'demoniserend' en 'diep teleurstellend' te vinden. Gario meldt vandaag in een uitgebreide reactie op zijn website aangifte te zullen doen tegen de politicus.

Kwinkslag
Rog laat weten dat hij op de hoogte is van de aangifte. ,,Ik heb het gelezen. Ik vind het heel jammer dat het zo loopt. Ik heb geprobeerd om met een kwinkslag, een knipoog, zoals die past in onze Sinterklaastraditie, te reageren op de hoge vergoeding die Gario vroeg voor het politiek café. Het is jammer dat hij het anders ziet."

'Ik vind het ook vervelend dat de discussie op deze manier escaleert. Ik wil daar verder niet op reageren of aan bijdragen. Ik wil me focussen op het Sinterklaasfeest, een mooi en onschuldig feest waar me met zijn allen naar toe leven.'

'Even lachen en snel verder'
Gevraagd waarom hij de vergoeding, à 500 euro, zo buitensporig vindt, legt Rog uit dat veel geld te vinden voor 'reiskosten en een diner voor twee personen'. ,,Dat is een flink bedrag. En hij mag natuurlijk zelf weten wat hij vraagt, maar het is opvallend omdat hij degene is die de maatschappelijke discussie is gestart."

De bewuste tweet laat Rog staan. ,,Het zal niet helpen om hem nu nog te verwijderen."

Een lachende CDA-leider Buma reageerde gisteravond ook in het programma PowNews op de tweet van zijn partijgenoot. Hij vertelde dat hij denkt dat Rog niet had kunnen vermoeden dat er zo een storm zou ontstaan. ,,Maar het is gebeurd en we moeten gewoon weer een dag verder. ik vind dat we wel echt even moeten begrijpen dat het iets is waar je even om moeten lachen en dan weer snel verder."

Racisme en bedreigingen
Gario schrijft op zijn beurt dat hij aangifte zal doen vanwege de term 'graaipiet' gericht aan zijn adres. ,,Er worden voortdurend veel lasterlijke, racistische en bedreigende teksten op Facebook en Twitter naar mij gestuurd, vanwege mijn werk rondom zwarte piet. De tweet van CDA'er Rog, naar aanleiding van een afgegeven interview door de voorzitter van CDJA IJsseldelta, is daar een voorbeeld van."

Gario licht ook de reden toe voor het afzeggen van het CDA-jongeren debat in Kampen. In augustus was hij in overleg om als spreker een inleiding voor het politiek café te verzorgen. Toen hij daar geld voor vroeg, ondere andere voor zijn reiskosten, dinerkosten, en andere onkosten, liet CDJA IJsseldelta weten dat de afspraak dan niet doorging. Daarmee was de kous wat Gario betreft af.

'Buitenproportioneel voor ons budget'
Julius Terpstra, voorzitter van de CDJA noemt de tweet van zijn partijgenoot Rog 'een geintje, maar niet een heel erg slim geintje.  Hij bevestigt ook het verhaal van Gario. ,,Er is in augustus contact geweest. Onze afdeling IJsseldelta is een jongerenclub en ze hebben niet veel geld. Hij vroeg een voor ons budget buitenproportioneel bedrag. Dat mag meneer Gario als spreker natuurlijk vragen, maar daarom ging de afspraak met ons niet door. Tot die conclusie zijn we gezamenlijk gekomen."

In tegenstelling tot wat de tweet van Rog meldt, gaat het politiek café georganiseerd door IJsseldelta wél door. Terpstra: ,,We hebben de intentie het gewoon door te laten gaan, ook zonder meneer Gario." Hij benadrukt dat het CDJA zich verder niet wil mengen in de nutteloze discussie en dat hij geen behoefte heeft aan moddergooien. ,,We zijn niet kwaad en we wensen hem het beste."

Meerdere aangiftes
Gario verzamelt tot 1 december online racistische uitingen aan zijn adres en gaat aangifte doen tegen de afzenders.