Volledig scherm
© ANP

Aanhouding na onrust in Culemborgse wijk Terweijde

UpdateDe politie heeft vanmiddag een 18-jarige inwoner van Culemborg opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het ingooien van ruiten van een woning vrijdagavond in zijn woonplaats. Na dat incident was het de afgelopen nacht in de wijk Terweijde onrustig.

Volledig scherm
© ANP

Gisteravond werd er rond 21.00 uur een ruit ingegooid. Daarna vormden zich groepjes jongeren op straat. Dat werden er steeds meer, waarna de politie rond kwart voor een 's nachts besloot een veel groter aantal manschappen in te zetten.

Volgens een woordvoerster werd dat gedaan om de onrust in de kiem te smoren. Rond half drie was het nog altijd onrustig in de wijk, maar niet veel later was het weer kalm.

Tijdens de jaarwisseling in januari 2010 kwam het in Terweijde tot rellen tussen Marokkaanse en Molukse jongeren. Tot 25 januari 2010 gold een noodverordening. Daarna bleef nog enige maanden een samenscholingsverbod van kracht in de wijk.

Schouw
Vorige week bezochten rechters van het Arnhemse gerechtshof de Van Diepenbrockstraat in de Culemborgse wijk, naar aanleiding van de rechtszaak die volgde op de rellen. De verdachte ging in hoger beroep en op verzoek van zijn advocaat werd gevraagd of de rechters een kijkje wilden komen nemen op de plaats delict voor een reconstructie en een schouw, om zo inzicht te krijgen in de uiteenlopende verklaringen van de verdachte en getuigen. Tijdens deze schouw liepen de emoties weer hoog op. Er werd over en weer flink gescholden. 'Sindsdien is het behoorlijk onrustig in de wijk, maar ook in de stad', zegt een verontruste buurtbewoner.

De komende nacht zal de politie niet bij voorbaat massaal de wijk intrekken. 'We verwachten dat het rustig blijft', aldus de woordvoerster. 'Wel zijn er in de omgeving extra agenten op de been, maar dat was al gepland in verband met enkele evenementen. Voor de rest zullen we alert zijn op signalen.'