Aantal aangiften tegen Tata Steel explodeert: ‘We hadden hier nu zelfs zwarte sneeuw’
Het aantal aangiftes tegen staalgigant Tata Steel over het bewust toebrengen van schade aan de volksgezondheid is geëxplodeerd. Er zijn inmiddels 512 mensen en stichtingen die aangifte doen van een strafbaar feit tegen het bedrijf. Dat zegt advocaat Bénédicte Ficq, die de omwonenden bijstaat en die nog meer aangiftes verwacht.
Delen per e-mail
De sneeuw van de afgelopen winterweek maakt volgens de omwonenden eens te meer duidelijk hoe vervuild de omgeving is van het bedrijf uit IJmuiden. Bewoners maakten de afgelopen dagen foto's van zwarte sneeuw op de duinen in de buurt van het bedrijf.
,,Nu is het zichtbaar, met dank aan de sneeuw, maar deze vervuiling gebeurt natuurlijk veel vaker. Alleen dan zie je het niet zo duidelijk”, zegt Sanne Walvisch, een van de omwonenden. ,,Dit is enorm confronterend. Nu zie je het op de sneeuw, maar wij zien dit ook vaak op onze vensterbanken, auto's en noem maar op. Hier leven wij dus in. We hebben hier dus ook nooit de ramen open, zelfs niet als het warm is. We houden ook altijd rekening met de wind, checken de windrichting bijvoorbeeld voordat we gaan hardlopen.”
Kort geleden werd bekend dat zo'n 30 omwonenden, verenigd in de stichting Frisse Wind Nu, aangifte hebben gedaan tegen Tata Steel. Bij hen hebben zich in korte tijd dus honderden mensen en andere partijen aangesloten, waaronder zelfs een surfvereniging.
Nu zie je het op de sneeuw, maar wij zien dit ook vaak op onze vensterbanken, auto's en noem maar op
De partijen willen het bedrijf voor de strafrechter slepen omdat het bewust ‘stoffen in de bodem, lucht of oppervlaktewater zou brengen’ die een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Tata Steel werd in het verleden door provincie en rechtbanken al vaker aangepakt op het overtreden van de regels. Volgens de aangevers beterde het bedrijf nooit zijn leven en daarom proberen omwonenden Tata nu voor de strafrechter te brengen.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Hoewel Tata Steel al meerdere keren op de vingers werd getikt, werd het bedrijf nooit strafrechtelijk aangepakt. De verantwoordelijke directie riskeert een celstraf van maximaal twaalf jaar, of zelfs vijftien jaar als kan worden aangetoond dat door het gedrag van de staalgigant een of meerdere personen zijn overleden.
Volgens de stichting Frisse Wind Nu komt longkanker in het IJmond-gebied 25 procent vaker voor dan in de rest van Nederland. In sommige postcodegebieden in Beverwijk en Velsen is dat percentage nog veel hoger. Qua ultrafijnstof zou de hele regio zelfs te vergelijken zijn met een druk verkeersplein.
Tekst gaat verder onder de foto
Actieplan
Tata Steel heeft op de website een reactie gegeven op de aangifte: ‘We hebben in de media het bericht gelezen over het voornemen om aangifte te doen tegen Tata Steel. We hebben een actieplan dat de impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving tot een minimum beperkt en investeren daarin honderden miljoenen euro’s. Wij handelen naar beste eer en geweten. Wij hechten er waarde aan om altijd in gesprek te zijn met de omgeving en nemen de zorgen van onze buren zeer serieus.’
Woordvoerster Ariane Volz van Tata Steel voegt er alleen nog aan toe dat het bedrijf de foto's van de zwarte sneeuw ook heeft gezien en onderzoekt wat er aan de hand kan zijn.
Het kan zijn dat de zwarte laag is ontstaan doordat gruis van de opslag van ijzererts en steenkool is verwaaid van de andere kant van de duin, waar Tata Steel ligt. Het bedrijf zou verwaaiing moeten voorkomen door de gruisbergen nat te houden.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen via deze link.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Hof: OM hoeft Akwasi niet te vervolgen voor uitspraak Zwarte Piet
De uitspraak van rapper Akwasi over Zwarte Piet vorig jaar op de Dam in Amsterdam is geen reden hem te vervolgen. Dat oordeelt het gerechtshof in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak tegen Akwasi eerder voorwaardelijk. -
Omwonenden klagen Tata Steel aan voor misdrijf waar 12 jaar cel op staat: 'We leven in gifwolken’
Advocaat Bénédicte Ficq gaat namens dertig partijen aangifte doen tegen staalgigant Tata Steel uit IJmuiden. De partijen willen het bedrijf voor de strafrechter slepen omdat het bewust ‘stoffen in de bodem, lucht of oppervlaktewater zou brengen’ die een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Een strafbaar feit waar twaalf jaar cel op staat. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren.
-
MH17-verdachten krijgen schadeclaim van miljoenen euro's: ‘Emotionele bankrekening in het rood’
De verdachten van het neerschieten van vlucht MH17 zouden miljoenen euro's aan schadevergoeding moeten betalen aan de nabestaanden van de 298 slachtoffers. Dat stelde het Rechtsbijstandsteam van die nabestaanden vanmiddag in de rechtbank. Zij dienden tijdens het MH17-proces namens 290 personen schadeclaims in van tussen de 40.000 en 50.000 euro. -
PREMIUM
De Kamer wil verandering, maar of die komt is de vraag: ‘Verwacht niet dat Rutte zijn stijl aanpast’
Informateur Tjeenk Willink werkt aan voorstellen om de Haagse bestuurscultuur transparanter en dualistischer te maken. Iedereen wil het. Maar er komt nooit iets van. -
Eindelijk warmer, koude lucht verdwijnt langzaam
Eindelijk warmt het op buiten. De koude lucht verdwijnt komend weekend langzaam. Heel langzaam.
24 reacties
Johan Post
Anne Goddijn
H. Bijl
Harro Groenman
Diny Engelman