Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Aantal comazuipers onder jongeren gedaald in 2016

Het aantal jongeren onder de achttien jaar dat zich het ziekenhuis in drinkt, is in 2016 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft. Hij onderzoekt de cijfers jaarlijks.

Quote

Er is nog een hoop werk aan de winkel

Nico van der Lely

791 jonge comazuipers werden in 2016 opgenomen in het ziekenhuis. Dat waren er in 2015 nog 931. Vorig jaar gaven minder ziekenhuizen cijfers door, maar dat aantal is volgens Van der Lely representatief genoeg. ,,We zitten nu op het niveau van 2014. Dus er is nog een hoop werk aan de winkel."

Van der Lely noemt de goede voorlichting en de aandacht in de media voor het alcoholmisbruik onder jongeren als oorzaken van de daling. ,,Daarnaast geven minder ouders hun kinderen toestemming om alcohol te drinken."

15,5 jaar

In 2016 werden er iets meer jongens dan meisjes opgenomen, namelijk 52 procent tegen 48 procent. Hun gemiddelde leeftijd bedroeg 15,5 jaar. In de regio's Twente, West-Friesland en Noord-Brabant wordt het meest gedronken, en het minst in Amsterdam-West en Rotterdam-Zuid, waar veel jongeren wonen met een niet-westerse achtergrond.