Een beademingsapparaat in een extra intensive care-kamer in het Tergooi ziekenhuis.
Volledig scherm
Een beademingsapparaat in een extra intensive care-kamer in het Tergooi ziekenhuis. © ANP

Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

,,Dit gaat nog wel even duren. Dat betekent dat de maatregelen die we nu hebben langere tijd nodig zijn’’', aldus Kuipers.

De toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensivecareafdelingen was vandaag opnieuw relatief laag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het aantal Nederlandse patiënten op de ic’s van ziekenhuizen met 24 is gestegen en nu uitkomt op 1409. Daaronder is ook een groep Nederlanders die is opgenomen op ic’s in Duitsland.

De stijging van 24 is het laagste aantal van de afgelopen week. Gisteren nam het aantal ic-patiënten toe met 25, zaterdag met 36, vrijdag met 51 en donderdag met 82. Nog niet zo lang geleden kwamen er soms zelfs 100 patiënten per dag bij.

De toename van de bezetting op de ic’s wordt bepaald door de instroom minus de uitstroom. Onder uitstroom vallen zowel patiënten die zijn overleden, als patiënten die voldoende zijn opgeknapt om de ic te verlaten. Het aantal ic-bedden is vooralsnog voldoende: dat zijn er in totaal nu 2400, waarvan er ruim 500 bestemd zijn voor patiënten met andere aandoeningen.

‘Optimistischer’

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is ‘optimistischer dan vorige week’, zei hij. ,,We zijn in control”, aldus Kuipers. Hij waarschuwde tegelijkertijd voor al te veel optimisme. ,,De piek is nog niet bereikt.” Het is dan ook te vroeg om maatregelen te versoepelen, oordeelt Kuipers.

Hij zei gisteren al een stabiel beeld te zien, in lijn met de voorgaande dagen en met de cijfers van het RIVM. ,,Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de ic verlaten.”

Dalende trend

Het aantal doden lijkt eveneens langzaam af te vlakken. De afgelopen 24 uur zijn er 101 mensen gemeld die aan het coronavirus zijn overleden. Dat zijn er minder dan gisteren, toen 115 slachtoffers gemeld werden. 

Bekijk hier alle video's over het coronavirus: 

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”