Aantal dumpingen drugsafval in eerste helft 2021 met 64 procent gestegen
VIDEOHet aantal dumpingen van drugsafval is in de eerste helft van dit jaar met 64 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg is de toename het grootst. Dat meldt de politie op basis van Europese cijfers.
Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie, heeft geen eenduidige verklaring voor de stijging. ,,Een mogelijke oorzaak is de toenemende opsplitsing van productielabs in meerdere kleinere labs. Dat leidt tot het dumpen van kleinere hoeveelheden afval, maar elke dumping telt wel gewoon mee.”
,,Vorig jaar zagen we een heel sterke toename van het aantal ontdekte labs door onderzoeken naar cryptocommunicatiediensten zoals Encrochat”, aldus Daniel. ,,Berichten die tijdens deze onderzoeken werden onderschept, leidden ons in korte tijd naar een groot aantal labs.”
Mede doordat politie en justitie konden meelezen in de versleutelde berichten van Encrochat, kon in 2020 een grote internationale actie plaatsvinden in onder meer Nederland, Spanje en België. Op tientallen locaties werden destijds invallen gedaan en aanhoudingen verricht.
Direct ingegrepen
In de eerste zes maanden van 2021 zijn flink minder productielocaties (49) van synthetische drugs ontdekt dan in de eerste helft van vorig jaar (65). Het aantal ligt wel hoger dan in het eerste halfjaar van zowel 2018 (42) als 2019 (44).
,,De informatie uit de miljoenen onderschepte berichten zette ons ook de eerste helft van dit jaar op het spoor van drugslabs”, aldus drugsspecialist Daniel. ,,Maar omdat vorig jaar op veel plekken al direct is ingegrepen, vlakt dat de enorme stijging af.”
De cijfers waar de politie zich op baseert, komen van Erissp, de European Reporting on Illicit Synthetic Substance Production Sites. Die gaan over productie-, opslag- en dumplocaties van synthetische drugs. De cijfers worden door de Nederlandse politie elk halfjaar gepubliceerd.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUMOnder politici
Geheime afspraak coalitie: mond dicht over migratie deze campagne
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: waarom we de coalitie deze campagne niet over migratie horen. -
Met video127
Melkveehouders leggen bom onder landbouwakkoord
Zwak het eisenpakket af voor natuur, bemesting en klimaat, anders komt er geen breed landbouwakkoord tussen regering en agrarische sector. Die eis hebben verschillende organisaties van melkveehouders vrijdag op tafel gelegd. -
Weer las politie live berichten mee van criminelen: 30 aanhoudingen en 75 invallen, ook in Eindhoven
EINDHOVEN - Tientallen geplande ernstige geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen zijn de afgelopen tijd voorkomen doordat de politie opnieuw live kon meelezen met berichten van criminelen. Dit keer doordat de politie wist binnen te dringen in het platform Sky ECC waarmee criminelen versleuteld konden communiceren met elkaar. Dat maakte de Landelijke Eenheid dinsdagmiddag bekend. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
PREMIUMreconstructie
Speciale telefoons criminelen gehackt: 'Als ze niet meewerken, gelijk in de knie’
Instructies hoe iemand een kogel in zijn knie moet krijgen of waar de container met coke staat: criminelen deelden álles met elkaar via geheime chats. Maar de politie las mee. Reconstructie van een van de grootste afluisteroperaties ooit. -
-
-
PREMIUM
De miljoenen berichten uit versleutelingsapp EncroChat: een blauwdruk van de onderwereld
De gedroomde mogelijkheid live mee te lezen met berichten van duizenden criminelen via versleutelingsservice EncroChat leidde tot het grootste Nederlandse opsporingsonderzoek ooit. Het leverde een goudmijn aan bewijs op én allerlei vernieuwing. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?