Aantal fietsongelukken terugdringen met slim verlichtingssysteem
Terwijl het aantal auto-ongelukken elk jaar afneemt, neemt het aantal fietsongelukken toe. Reden om de Cruiser te ontwikkelen: een communicerend verlichtingssysteem voor fietsers.
Wie kent het niet? Er komt een fietser op leeftijd aanrijden. De snelheid waarmee de pedalen rondgaan, is laag. Ik kan nog wel oversteken, denk je. En dan plots is ie er al, die senior op elektrische fiets. Niet zelden leidt dit soort situaties tot ongelukken. Onder andere daarvoor biedt Cruiser een oplossing.
Denk aan de verlichting die op een bromfiets zit, maar dan slimmer en op een fiets. Richtingaanwijzers, remlicht en een snelheidsindicator. Dat is, simpel gezegd Cyclist RoadUser Interaction Support.
Een mondvol, maar aan de ontwikkeling is dan ook gewerkt door de Universiteit Twente, de Rijksuniversiteit Groningen, revalidatiecentrum het Roessingh en het Enschedese ontwikkelbedrijf Indes. ,,Het doel van de nieuwe technieken is het aantal fietsongevallen te reduceren dat ontstaat door samenspel met andere weggebruikers", vertelt Hans Rietman, revalidatiearts en hoogleraar revalidatiegeneeskunde en technologie aan de UT.
Oudere fietsers
Met een toename van oudere fietsers, die ook nog eens gebruikmaken van snelle elektrische fietsen, neemt ook het aantal ongelukken toe. Onderzoeker Frank Westerhuis testte het systeem in Groningen. ,,Een van de mensen die we om een reactie op het nieuwe systeem vroegen zei: 'Ik kijk altijd naar de beweging van de benen om de snelheid in te schatten.'"
Tekst gaat door onder de foto
Ontwikkelaar Maurice Tak van Indes: ,,Het idee was iets aan de fiets toe te voegen, dat de intentie van de gebruiker duidelijker maakt." Het achterlicht van Cruiser is wat groter van formaat dan het standaardachterlicht van een fiets. Dat is omdat er allerlei technische snufjes in zijn verwerkt. Zo zit in het achterlicht, naast de vanaf het stuur te bedienen richtingaanwijzers, ook een remlicht verwerkt. Bovendien wordt met speciale extra ledlampjes, die ook in de voorverlichting zijn verwerkt, de snelheid van de fiets verbeeld. Het voorlicht is nauwelijks van een gewone voorlamp te onderscheiden.
Kritisch
Productontwikkelaar Rutmer Tjeerdema van Accel, waaronder ook Sparta en Batavus vallen, is aanwezig bij de proef. Hij schat in dat het systeem maar een paar tientjes hoeft te gaan kosten. ,,Maar, waarom hebben jullie niet gewoon gebruikgemaakt van beschikbare systemen?", vraagt hij. ,,De nieuwe speed pedelecs hebben ook al verplicht een remlicht."
De toegevoegde waarde zit echter vooral in de richtingaanwijzers, blijkt uit het onderzoek van Westerhuis. ,,Waarom bestaat het nog niet?", was de vraag die werd gesteld. Vooral voor oudere fietsers blijkt het een uitkomst. ,,Die vinden het toch lastig om een hand van het stuur te halen om richting aan te geven."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte geeft mondjesmaat toe: ‘Onbedoeld te hard geweest naar ongevaccineerden’
De coronacrisis was een ‘epidemie van de ongevaccineerden’. En wie geen coronaprik neemt, is ‘asociaal’ of ‘decadent'. Dit soort uitspraken van kabinetsleden zijn misschien te ‘hard’ geweest, erkent premier Mark Rutte. Daar zijn deskundigen het roerend mee eens. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Miljoenen pasfoto's onschuldige buitenlanders in database politie, deskundigen kritisch
Mensen van buiten Europa die naar Nederland komen om te wonen, werken, studeren, of asiel aan te vragen, belanden automatisch en zonder dat ze het weten met hun pasfoto in een database van de politie. Volgens deskundigen mag dat niet, en is er sprake van discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
-
PREMIUM
Elnaz (29) startte op het vmbo-kader, nu is ze arts: ‘Zo’n citoscore is niét het einde van je reis’
Hoe vaak ze het wel niet te horen kreeg. Als ze een toets niet haalde of een jaar bleef zitten. ‘Elnaz, stop ermee, ga gewoon iets anders doen’. Maar Elnaz Alagha (29) uit Maarssen stopte niet. Achttien jaar geleden startte ze op vmbo-kader, nu mag ze zichzelf officieel arts noemen. ,,Ik dacht: wacht maar, ik bewijs jullie het tegendeel.’’ -
-
-
Justitie: Vrouw die advocaat Diekstra beschuldigde van betasten neemt afstand van aantijgingen
Karim Aachboun, de juridisch adviseur van Shima Kaes, heeft opnieuw bakzeil gehaald in twee rechtszaken waarin hij rectificaties eiste. Ook heeft de vrouw die hij bijstaat in een zaak van grensoverschrijdend gedrag van advocaat Sébas Diekstra, tegenover de politie haar verklaring ingetrokken, verklaart het Openbaar Ministerie. Dat bleek tijdens de behandeling van een van die rechtszaken. -
Nog een hersenbloeding door gevaarlijk illegaal afslankmiddel Iomax
Het illegale afslankmiddel Iomax heeft in Nederland nog een slachtoffer gemaakt. Een vrouw van in de 40 kreeg een hersenbloeding na het slikken van de gevaarlijke pillen.