Volledig scherm
Een flitspaal © ANP

Aantal fikse snelheidsovertredingen stijgt sterk

Het aantal ernstige snelheidsovertredingen in het verkeer is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar waren er ruim 72.000 overtredingen van 30 kilometer per uur of meer, tegenover ruim 55.000 in 2015. Dat bevestigt het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) vandaag.

In 2017 waren er nog een kleine 67.000 fikse snelheidsovertredingen die door het Openbaar Ministerie moesten worden beoordeeld, in 2016 ruim 65.000. Ernstige snelheidsovertredingen worden altijd voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, dat dan kan besluiten wat er moet gebeuren.

De stijging is vooral toe te schrijven aan zogenoemde kentekenovertredingen. Dat zijn overtredingen die door middel van een flitspaal of trajectcontrole worden opgemerkt. Het aantal fysieke staandehoudingen door de politie heeft de afgelopen jaren wat geschommeld.  ,,Maar die laten geen hele forse stijging zien'', aldus een woordvoerder van het CJIB.

De oorzaak van de stijging is onduidelijk. ,,We hebben er niet echt een verklaring voor. Dan moeten we gaan raden.'' Mogelijk heeft de digitalisering van het flitspalenpark ermee te maken, zegt ze. Het aantal flitspalen is weliswaar afgenomen, maar de palen die er zijn, staan wel altijd aan. Ook de trajectcontroles, waarmee continu wordt gehandhaafd, kunnen hebben bijgedragen aan de toename.

  1. Van Nimwegen en Bloos sliepen stiekem op zelfde hotelkamers: ‘Relatie was plakkerig en ongezond’

    Van Nimwegen en Bloos sliepen stiekem op zelfde hotelka­mers: ‘Relatie was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.
  2. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.