Volledig scherm
Amber Alert. (fictief). © anp

Aantal kindontvoeringen voor het eerst gedaald

Het aantal kinderen dat deze de zomer werd ontvoerd door een van de ouders is licht gedaald. Na het einde van de zomervakantie keerden 32 kinderen niet terug naar Nederland. Vorig jaar waren dat er 36.

Het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) meldt dat het de eerste keer is dat een daling wordt gesignaleerd. De organisatie is voorzichtig optimistisch dat ouders zich meer ervan bewust zijn dat ze samen een beslissing voor een verhuizing moeten nemen. ,,Wij hopen dat deze trend in de rest van het jaar doorzet. Elk ontvoerd kind is immers één te veel'', zegt directeur Coşkun Çörüz.

Meerdere ouders die het kind mee naar het buitenland hebben genomen verklaarden dat het kind zelf niet zou willen terugkeren naar Nederland. De meeste kinderen werden meegenomen naar Spanje, Turkije (beide vier), Polen en België (beide drie). 

Moeders

De meeste kinderen werden ontvoerd door hun moeder en meer dan de helft is leerplichtig.

Afgelopen zomer werden ook acht kinderen ontvoerd naar Nederland. Ze kwamen uit Zweden, België, Sint-Eustatius, Roemenië en Bulgarije.

 1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
  PREMIUM
  Dagboek

  Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

  Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.
 2. ‘COA intimideerde Elya om verklaring over afraden aangifte verkrachting aan te passen’
  PREMIUM

  ‘COA intimideer­de Elya om verklaring over afraden aangifte verkrach­ting aan te passen’

  Medewerkers van opvangorgaan voor asielzoekers COA in Dronten hebben de homoseksuele vluchteling Elya afgelopen week geïntimideerd en onder druk gezet om zijn verklaring over de handelwijze van COA-medewerkers aan te passen, stelt hulporganisatie LGBT Asylum Support. Die hebben Elya, zo stelt hij, afgeraden aangifte te doen van verkrachting door twee mannen op het asielzoekerscentrum in Dronten in mei. Het COA ontkent dat er sprake is geweest van intimidatie van Elya.