Volledig scherm
Een bevingssensor. © anp

Aantal meldingen na beving Groningen loopt op

Ruim 170 Groningers hebben bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) na de aardbeving van woensdagavond melding gemaakt van schade aan hun woning. De bewoners maken vooral melding van scheuren in muren en pleisterwerk. De verwachting is dat het aantal meldingen de komende dagen nog oploopt. Het CVW heeft extra mensen ingezet om de telefoontjes te kunnen beantwoorden.

Quote

Deze beving bewijst de noodzaak. Je schrikt enorm als je zo'n beving meemaakt. Het zorgt voor angst onder de mensen hier

Eelco Eikenaa, SP

Volgens een woordvoerster van het CVW komen de meldingen uit onder andere uit Siddeburen, Noordbroek en Veendam. Uit de gemeente Slochteren, waar het epicentrum van de beving was, kwamen zeven meldingen.

De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) ziet de relatief zware aardbeving als een 'wake-upcall' voor de politiek in Den Haag. ,,Dit soort zwaardere bevingen zijn voor ons onacceptabel", zegt hij donderdagochtend. Bevingen in Groningen zijn het gevolg van gaswinning door de NAM.

Noodzaak
De provincie Groningen wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid dan minister Kamp nu al doet. ,,We zeggen dat niet voor niets", zegt Eikenaar. ,,Deze beving bewijst de noodzaak. Je schrikt enorm als je zo'n beving meemaakt. Het zorgt voor angst onder de mensen hier."

,,De inwoners van Groningen willen rustig en veilig wonen. We moeten natuurlijk snel huizen verstevigen. Maar als we de veiligheid echt willen garanderen, dan is er maar één oplossing: de gaskraan moet verder dicht. Zolang dat niet gebeurt, houden we dit soort bevingen. We hopen opnieuw dat ze dat nu ook inzien in Den Haag", aldus de gedeputeerde.

De provincie gaat de nieuwe beving niet formeel bespreken met de minister. ,,De Raad van State doet binnenkort uitspraak over het gasbesluit van minister Kamp. We wachten dat eerst af en hopen dat die gunstig uitvalt voor de Groningers."

Zwaarste beving
Ook het Groningse dorpje Hellum werd woensdagavond getroffen door een beving met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste beving in Groningen van dit jaar.

Door een bug in het systeem van de gemeentehuizen in Groningen kwam de melding van de aardbeving in Hellum woensdagavond niet goed door. De informatie van de sensoren werd niet doorgegeven aan de Nederlandse Aardoliemaatschappij NAM, waardoor de melding niet was terug te vinden op de website.