Volledig scherm
© Archieffoto ANP

Aantal overvallen daalt, maar lang niet overal

Het aantal overvallen is het afgelopen jaar flink gedaald, met 17 procent, maar die winst is behaald in nog niet de helft van alle Nederlandse gemeenten. In 165 gemeenten daalden het aantal overvallen, in 178 steeg juist het aantal overvallen of was er geen verschil. Uitschieter is Amsterdam, met een toename van 19 procent: in de hoofdstad waren 251 overvallen vorig jaar.

Volledig scherm
© Archieffoto ANP

Dit blijkt uit gegevens van de politie die het AD heeft opgevraagd. In de andere grote steden was er wel een daling: in Rotterdam met 33 procent, in Den Haag met tien procent en in Utrecht met veertig procent. Ook in Delft en Zoetermeer daalde het aantal overvallen fors. Daarentegen was er een stijging in Gouda, Amersfoort en Almere.

Populaire doelen voor overvallers blijven privéwoningen en ouderen. Vorig jaar werden 351 woningen overvallen, evenveel als een jaar eerder, en daarbovenop nog eens 175 55-plussers. Ook supermarkten (96 keer), snackbars (112 keer) en restaurants (92 keer) bleven een gewild doelwit.

De daders blijken in meer van de helft van de gevallen niet alleen te werken: slechts in 1 op de 3 overvallen is er sprake van één dader. In alle andere gevallen zijn er twee of meer daders. In 2013 was er één overval, in Gouda op 7 oktober, met maar liefst tien daders.

Vuurwapen
In de helft van de gevallen maken de overvallers gebruik van een vuurwapen, in veertig procent van een mes of steekwapen. Regelmatig worden meerdere wapens gebruikt.

Afgezet naar het inwoneraantal is de kans op een overval het grootste in Kerkrade, gevolgd door Diemen en Amsterdam.

De politie verklaart de landelijke daling door het beleid dat in 2010 is ingezet. Toen steeg het aantal overvallen al een paarjaar en kreeg de politie geen grip op de zaak. Door het opzetten van overvalteams, helikopters en het verhogen van de pakkans is langzaam het tij gekeerd. Vorig jaar is eenderde van de overvallen opgelost. Volgens de politie zijn ook meer verdachten doorgestuurd naar justitie.

Volledig scherm
© AD