Aantal positieve coronatests stijgt fors, geen nieuwe golf in ziekenhuizen
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is flink gestegen. Het zijn er deze week 5427, tegenover 3597 vorige week. De toename komt deels doordat meer mensen zich laten testen, maar ook het percentage tests dat positief uitvalt neemt weer iets toe. Er zijn daarentegen minder ziekenhuisopnamen en sterfgevallen.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een nieuwe rapportage die het RIVM zojuist naar buiten bracht. Na een aantal weken met dalende aantallen besmettingen is de omgekeerde route weer ingezet. Het aantal overlijdensgevallen nam echter wel af, van 24 naar 17 deze week. Het aantal door de GGD's geregistreerde ziekenhuisopnamen daalde van 57 naar 43.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Percentage
Het percentage tests dat positief uitpakte, ligt met 2,8 procent weer iets hoger dan vorige week, toen het 2,2 procent was. Dat duidt er op dat de snelheid waarmee het virus zich verspreidt iets toeneemt. Ook reproductiegetal R, waarmee het RIVM die verspreiding in de gaten houdt, steeg van 1 naar 1,17. Dat betekent dat 100 besmette personen ongeveer 117 anderen besmetten.
Tekst gaat verder onder grafiek...
Het percentage positieve tests was het hoogst in Zuid-Holland en dan vooral de GGD-regio Haaglanden (7,4 procent). Een andere factor achter het stijgend aantal besmettingen is de groeiende drukte in de teststraten. De afgelopen week kregen ruim 180.000 mensen een coronatest, bijna twee keer zoveel als een maand geleden. Die cijfers zijn in lijn met bevindingen van het RIVM. Uit het meest recente draagvlakonderzoek blijkt dat inmiddels een derde van de mensen met klachten zich laat testen, een verdubbeling ten opzichte van de vorige meting (juli).
Stilte op de ic
De situatie in de ziekenhuizen is al maandenlang stabiel. Er zijn nu in totaal slechts 31 coronapatiënten opgenomen op de intensive cares (op het hoogtepunt van de crisis waren dat er ruim 1400). Buiten de ic’s liggen nog 109 mensen met corona in het ziekenhuis. ,,Bij ons in het Erasmus (Rotterdam, red.) ligt nu bijvoorbeeld geen enkele coronapatiënt meer op de intensive care”, zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.
Tekst gaat verder onder kaartje...
,,Dat is positief, ja. Dus veel mensen raken besmet, maar op de ic zie je eigenlijk niks gebeuren. Komt dat omdat het allemaal jongeren zijn? En wat moet je daar dan mee? Je kan denken: kunnen we dan niet meer versoepelen? Maar dat is aan infectieziekten-experts en de politiek. Wij zorgen dat we voorbereid zijn op een eventuele nieuwe grote golf. We leiden verpleegkundigen op, zorgen voor genoeg machines en bedden. Begin oktober moeten we 1350 ic-plekken hebben, oplopend naar 1700 aan het einde van het jaar.”
Gommers vindt deze ‘overgangsfase’ lastig: ,,Het is onvoorspelbaar. Je weet niet of besmettingen overslaan naar kwetsbare groepen. De ene week denk je: we kunnen meer versoepelen, de andere week schrik je toch weer en vrees je meer ziekenhuisopnames. Dit is door de onvoorspelbaarheid heel moeilijk.”
Jongeren vaker besmet, ouderen ernstiger ziek
De meeste besmettingen (ruim 1700, meer dan een derde van het totaal) werden gevonden onder twintigers, gevolgd door dertigers (16 procent van de nieuwe gevallen) en daarna tieners, veertigers en vijftigers.
Het aantal besmette ouderen neemt ook iets toe, al steken de zestigers (bijna 6 procent), zeventigers (2,6 procent) en tachtigers (1,8 procent) schril af bij jongere generaties.
Dat ouderen meer risico lopen om ziek te worden, blijkt wel uit de ziekenhuiscijfers. Hoewel 60-plussers goed zijn voor slechts 10 procent van de nieuwe besmettingen, vormen ze met 13 wel meer dan de helft van de nieuwe ziekenhuisopnames.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Er zijn écht lichtpuntjes, maar zijn het er genoeg?
Opnieuw toont het RIVM zich somber over het verloop van de coronaepidemie. Het vooruitzicht is 'nog niet goed’, stelt de rijksdienst. Toch zijn er ontegenzeggelijk ontwikkelingen waaruit vertrouwen geput mag worden. De grote vraag is of het kabinet al zóveel lichtpuntjes ziet, dat het verdere versoepelingen durft door te voeren. -
Militair (27) verdacht van bewusteloos schoppen collega op marinebasis
De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft maandag een 27-jarige militair aangehouden na een geweldsincident op de marinebasis in Den Helder. De man zou afgelopen donderdag een andere militair tegen zijn hoofd hebben geschopt. -
PREMIUM
Zakenman Sanderink moet door het stof: geen bewijs voor aantijgingen tegen ex-vriendin
De Twentse zakenman Gerard Sanderink leed vandaag in een paar uur tijd drie stevige nederlagen in rechtszaken tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Hij moet op de websites van zijn bedrijven Strukton en Centric voor haar door het stof. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.
-
Reactie op het verkiezingsdebat: ‘Een enorm gekakel door elkaar’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 2 maart in de krant verschenen over onder meer het RTL-verkiezingsdebat en de voetbalwedstrijd tussen PSV en Ajax. -
PREMIUMUpdate26
Gezondheidsraad: Vitamine D is ‘geen wondermiddel’, maar ‘grote winst’ als kwetsbaren het zouden slikken
Op basis van de huidige wetenschappelijke onderzoeken is het volgens de Gezondheidsraad ‘niet te beoordelen’ of vitamine D slikken bijdraagt aan het voorkomen van corona. Het adviesorgaan benadrukt wél dat kwetsbare groepen, zoals kleine kinderen en ouderen, er verstandig aan doen om extra vitamine D in te nemen. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.