Aantal positieve tests 7 procent lager dan vorige week, maar druk op ic's neemt verder toe
Het aantal coronagevallen op weekbasis is de afgelopen zeven dagen weer onder de vijftigduizend gedoken. Met 48.186 positieve tests lag het aantal ruim 7 procent lager dan een week geleden. Het is de eerste significante daling sinds begin februari. Op de intensive cares neemt de druk echter toe.
Delen per e-mail
Daar was het aantal nieuwe opnames de afgelopen week 20 procent hoger dan een week eerder. Op de ‘normale’ ziekenhuisafdelingen is de instroom van coronapatiënten stabiel gebleven. Per saldo is de bezetting van de ziekenhuizen inmiddels gegroeid tot 2495 door coronapatiënten bezette bedden. In 24 uur steeg het aantal opnames met 121, de grootste groei sinds 4 januari.
Op de intensive cares liggen nu 750 coronapatiënten, wat opnieuw een stijging is ten opzichte van een dag eerder. De laatste keer dat er zoveel patiënten op de ic’s lagen, was 30 april vorig jaar.
Teststraten
Het aantal mensen dat zich liet testen daalde voor het eerst in lange tijd weer, met ongeveer 10 procent. Deze daling wordt mogelijk veroorzaakt doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens het paasweekend, stelt het RIVM. ,,De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet.”
De daling in aantal positieve testuitslagen was zichtbaar in alle leeftijdsgroepen. De relatieve daling was het grootst in de leeftijdsgroepen onder de 18 jaar (-11 procent) en vanaf 80 jaar (-15 procent). Het reproductiegetal werd voor 22 maart, de meest recente datum waarop het RIVM de ‘R’ kan bepalen, 1,01. Dat betekent dat 100 mensen samen 101 andere mensen besmetten.
De regio's met de meeste positieve tests zijn Limburg-Noord en Zuid-Holland-Zuid, gevolgd door Brabant-Noord en Zaanstreek-Waterland.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 16.600 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.
Bekijk onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet onderzoekt betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
Het kabinet laat onderzoeken of en hoe er een regeling kan komen voor betaald verlof voor stellen die getroffen worden door een miskraam of een doodgeboorte. Dat zei minister Wouter Koolmees maandag in de Tweede Kamer. -
PREMIUMKoken & eten
Zijn asperges lustopwekkend? Vijf feiten en fabels over het witte goud
Bij sommige boeren vind je ze al, maar donderdag begint het aspergeseizoen echt. Dan zijn we weer even in de ban van de groente waarover veel mythes bestaan. -
OM wil beruchte kettingrukker (26) vervolgen voor zeventien diefstallen
Het Openbaar Ministerie wil Jimmy de G. (26), beter bekend als ‘de kettingrukker’, vervolgen voor zeventien diefstallen. Dit blijkt vandaag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Alkmaar. De man uit Uithoorn wordt ervan verdacht tientallen vrouwen met grof geweld van hun halsketting te hebben beroofd. -
Bordjes Hunebed Highway verdwijnen massaal, maar provincie Drenthe blijft ze vervangen
De bordjes die langs de N34 in Drenthe staan om toeristische aandacht te genereren voor de blikvangers van de provincie, trekken ook ongewenste bezoekers aan. Die hebben het louter gemunt op de wegwijzers, waarvan er al tientallen verdwenen. -
April doet nog altijd wat-ie wil: weer sneeuwbuien en ijskoude nachten
Het is al drie weken lente, maar dat zou je niet zeggen als je naar buiten kijkt: op veel plekken in het land valt ook vandaag weer natte sneeuw.
-
Bakerpraatjes
Ieder kind kost een tand? ‘Er is een relatie tussen aantal kinderen en aantal verloren tanden’
Het geslacht van je baby voorspel je met baking soda, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: iedere zwangerschap kost een tand. -
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op. -
Grote steden doen weer ‘dringende oproep’ om terrassen te openen
De vier grote steden doen opnieuw ‘een dringend appèl’ op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten.