Volledig scherm
Een verpleger helpt een patiënt met het aantrekken van steunkousen in een aanleunwoning. © ANP

Aantal verpleegkundigen toegenomen

Het aantal werkende verpleegkundigen bedroeg in 2017 ruim 186.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat waren er 12.000 meer dan in 2014. Alleen in de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg daalde hun aantal. Volgens het statistiekbureau was de werkdruk onder verpleegkundigen in 2017 en in het jaar erop, bovengemiddeld hoog.

Vooral in instellingen voor verpleging, verzorging en thuiszorg groeide het aantal verpleegkundigen. In de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) en gehandicaptenzorg (ghz) nam het aantal verpleegkundigen af met respectievelijk ruim 7 procent en bijna 5 procent. Tussen 2015 en 2017 was het aantal bedden in de ggz al gedaald van 16.700 naar 15.500.

Het aantal verpleegkundigen actief buiten de reguliere zorg nam met bijna 21 procent toe, van 12.600 in 2014 naar 15.200 in 2017. Ze gingen aan de slag bij bijvoorbeeld de brandweer, in het onderwijs of bij interne arbodiensten.

Zo’n 60.000 verpleegkundigen, ruim een op de vier werkzame verpleegkundigen, zijn 55 jaar of ouder.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.