Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Aantal wanbetalers zorgpremie daalt door

Het aantal mensen dat minimaal een half jaar achterloopt met het betalen van de zorgpremie is in 2018 verder gedaald. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over het afgelopen jaar.

,,Sinds de piek in 2014 is het aantal wanbetalers van zorgverzekeringpremies met 30 procent gedaald van 298.000 naar 206.000. Van alle personen van achttien jaar en ouder was 1,5 procent in 2018 een wanbetaler. In 2014 was dit nog 2,2 procent", telde het statistiekbureau. De daling van het aantal wanbetalers van zorgverzekeringen is vooral te verklaren uit de invoering in 2016 van een betalingsregeling.

Van de wanbetalers is ruim 60 procent man. De meeste wanbetalers zijn tussen de twintig en de vijftig.
Flevoland telde in 2018 met 2,2 procent naar verhouding de meeste wanbetalers, Zeeland met 1 procent de minste. De gemeenten met relatief de meeste wanbetalers (meer dan 3 procent) waren Rotterdam, Pekela, Schiedam, Den Haag en Lelystad. Gemeenten met de laagste percentages wanbetalers (minder dan 0,4 procent) in 2018 waren Sint-Anthonis, Eersel, Veere, Dinkelland en Rozendaal.

  1. Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij
de aanleg van zonneparken
    PREMIUM

    Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij de aanleg van zonnepar­ken

    Natuur- en milieuorganisaties scharen zich achter een plan van de sector om zonneparken natuurvriendelijker te maken. Opmerkelijk, omdat zij fel gekant waren tegen grootschalige zonneparken op het platteland. Paddenpoeltjes en bijenkasten tussen de panelen voorkomen echter niet dat de snel oprukkende velden vol blikkerende panelen ons landschap verder aantasten, stelt Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman.