Aanvalsplan tegen woekerplant: ‘Anders kost het miljoenen’
VideoNederland moet een vuist maken tegen de Japanse duizendknoop en ander woekeronkruid. Als dat niet gebeurt, verspreidt het spul zich zodanig dat bestrijding ervan vele miljoenen gaat kosten. Daarom komt er volgend jaar een landelijk aanvalsplan, dat door alle gemeenten en terreineigenaren moet worden gebruikt.
Delen per e-mail
Marco Boosten van Stichting Probos is een van de initiatiefnemers. Hij schetst hoe groot het probleem is. ,,Ik denk dat alle Nederlandse gemeenten er inmiddels last van hebben, misschien met uitzondering van de Wadden. De bestrijding van de duizendknoop kost nu al duizenden tot wel tienduizenden euro's per gemeente. Als er niks gebeurt, wordt dat nog veel meer. Misschien wel tonnen of zelfs miljoenen.”
Aziatische duizendknopen, waarvan de Japanse de bekendste is, verspreiden zich de laatste jaren snel. Ze staan in bermen, in tuinen, in natuurgebieden en in stadsperken. De effecten zijn desastreus. Ze groeien zo snel en worden zo groot (enkele meters hoog) dat ze andere soorten het leven ontnemen. Ook zijn er gevaren voor de verkeersveiligheid, omdat ze het zicht van verkeersdeelnemers beperken. De duizendknoop is zo sterk dat hij dwars door beton en asfalt heen groeit. Uitroeien is heel lastig.
Daarom ontwikkelt Probos samen met de bedrijven Aequator Groen&Ruimte en Geofoxx een landelijk protocol, dat medio volgend jaar te raadplegen moet zijn via www.bestrijdingduizendknoop.nl. De bedoeling is dat gemeenten en terreineigenaren zich daar allemaal aan gaan houden. Het project wordt gefinancierd door de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht en een aantal gemeentes en waterschappen.
Het is de bedoeling dat iedereen met een schoffel of een maaimachine weet wat hij moet doen
,,We werken bijvoorbeeld aan een standaard bestek-tekst, die iedereen die grond bouwrijp maakt in het bestek moet opnemen. Daar staat dan precies in hoe om te gaan met de duizendknoop. Ook voor maaibeheer komen uniforme richtlijnen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk iedereen die een schoffel vast heeft of op een maaimachine zit, weet wat hij moet doen.”
Ook wie thuis een Japanse duizendknoop in zijn tuin vermoedt, moet voorzichtig zijn. De resten ervan mogen absoluut niet in de gft-bak, omdat ze dan weer in de natuur terecht kunnen komen. Beter is het om ze bij het restafval te doen. Dat wordt verbrand, en dan is de duizendknoop echt de wereld uit.
(Tekst loopt door onder de foto)
Uitroeien
Boosten denkt niet dat het nog mogelijk is om de duizendknoop uit te roeien. ,,Dat is inmiddels een brug te ver. Maar als we er nu goed mee aan de slag gaan, is het nog wel mogelijk om de wildgroei te beheersen. We moeten beginnen met haarden die het kleinst zijn. Die zijn het makkelijkst op te ruimen, dat is ook het goedkoopst. Daarna verdienen de duizendknopen die overlast veroorzaken prioriteit, bijvoorbeeld omdat ze op een gevaarlijke plek voor het verkeer staan.”
Eerder werd ook geopperd om de duizendknoop toe te voegen aan de Unielijst, een lijst van de EU met verboden planten. Hoewel het onkruid in meerdere landen tot problemen leidt, staat-ie niet op die lijst. De reden is dat het onkruid al zo ver verspreid is, dat het volgens Brussel niet reëel is om te verwachten dat elke terreineigenaar in staat is om de plant te verwijderen.
In Deventer woekerde de Duizendknoop zo erg dat een bouwplan ernstige vertraging opliep:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
PREMIUMVideo
Exotische 'sloopplant' gewoon te koop bij tuincentrum
De Japanse duizendknoop is uitgegroeid tot staatsvijand nummer één. Het onkruid woekert overal, en is amper te bestrijden. Toch worden varianten van de duizendknoop verkocht in tuincentra en -webshops. Dat zorgt voor veel verbazing. ,,Het levert zonder meer risico's op.'' -
De Japanse duizendknoop verspreidt zich als een gek over Nederland
Hij tast dijken, rioleringen, kades en gebouwen aan. De Japanse duizendknoop is een ware plaag in Nederland. Deskundigen maken zich grote zorgen. -
VIDEO
Laagste aantal verkeersdoden sinds 2015 in coronajaar
In coronajaar 2020 kwamen in Nederland 610 mensen om door een verkeersongeval. Dat zijn 51 verkeersdoden minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds 2015, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
-
PREMIUMVideo
Update voor thuispiloten in Flight Simulator: heel Amsterdam in 3D
Het pc-spel Microsoft Flight Simulator heeft een grote update gekregen waardoor Nederland minder plat en nog realistischer oogt. -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’ -
VIDEO
Van Ark: dilemma over hoe hoog de zorgbonus wordt én wie 'm krijgt
Het is ‘een dilemma’ hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer. Zorgvakbond NU’91 noemt het ook erg ongepast dat Van Ark nu met deze discussie komt. ,,Mensen weten niet hoe ze al dat werk moeten verzetten. En deze discussie werkt niet echt motiverend.”