Aanzienlijk meer scholieren geslaagd voor eindexamen
videoEen derde van de middelbare scholen gaf dit jaar álle examenkandidaten een diploma, zeker vijf keer meer dan normaal. Extra studietijd en meer herkansingen leidden tot die hoge score na het schrappen van het centraal examen.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een steekproef van deze krant onder ongeveer een kwart van alle middelbare scholen. Via een uitgebreide rondvraag en digitale zoektocht zijn de slagingspercentages van bijna 350 locaties per niveau op een rij gezet. In totaal telt Nederland ongeveer 1450 middelbare scholen.
Op zeker vijf keer zoveel scholen hebben alle examenkandidaten hun diploma behaald, gemeten ten opzichte van de afgelopen drie jaar. Vooral de slagingspercentages op vmbo-g/t (de theoretische leerweg van het vmbo), havo en vwo vallen opvallend hoog uit. Op meer dan de helft van alle vwo’s in Nederland kregen dit jaar alle examenkandidaten een diploma. Vorig jaar was dat op slechts twee procent van de vwo-afdelingen het geval.
Van de scholen met vmbo-g/t kregen leerlingen op 66 procent van de locaties allemaal een papiertje, vorig jaar was dat negen procent. Ook scholen die vorig jaar geen beste slagingspercentages hadden, scoren dit jaar goed. Op zestien van de 350 onderzochte vwo- en havo-afdelingen is het slagingspercentage zelfs meer dan 20 procent hoger dan vorig jaar.
Geen centraal eindexamen
Door de coronacrisis maakten scholieren dit schooljaar geen centraal eindexamen. De resultaten van de schoolexamens, die middelbare scholen gedurende de bovenbouw zelf afnemen en dus per school verschillen, waren bepalend voor het wel of niet behalen van een diploma. Ook mochten scholen in overleg met de Onderwijsinspectie extra herkansingen toestaan.
Sectororganisatie VO-raad erkent dat er meer leerlingen zijn geslaagd. Toch denkt ze niet dat het per se makkelijker was om een diploma te halen. ,,Deze groep leerlingen heeft onder onverwachte en lastige omstandigheden schoolexamens moeten maken”, zegt woordvoerder Linda Zeegers. Volgens de VO-raad zijn de hoge slagingspercentages vooral te verklaren doordat de leerlingen meer tijd hadden om zich op de schoolexamens voor te bereiden. De afsluitende toetsen zijn namelijk over een langere periode uitgesmeerd.
Deskundigen zijn ervan overtuigd dat de papiertjes evenveel waard zijn als die uit eerdere jaren. ,,Ze hebben dit diploma ook gekregen voor al die lesjaren ervoor. Veel scholen hebben juist breder naar hun leerlingen gekeken dan naar alleen de platte cijfers voor een examen”, verklaart onderwijskundige Dominique Sluijsmans.
Oproep: heb jij dit jaar examen gedaan? Hoeveel moeite heb jij moeten doen om je diploma te halen? Deel je ervaringen via onderwijs@ad.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fitnessgoeroe (46) van BN'ers opgepakt voor illegale prostitutie: 'Dit slaat in als een bom'
De Nederlandse fitnessgoeroe en zangeres Margretha van de L. (46) is vrijdag in de Belgische plaats Schilde bij Antwerpen opgepakt op verdenking van illegale prostitutie en uitbuiting. Van de L. zou samen met haar partner Johan een groot escortbureau met tientallen sekswerkers runnen in het plaatsje Retie, net over de grens bij Eindhoven. Volkszanger Roland Verstappen, die recent een nummer met Van de L. opnam, is met stomheid geslagen. ,,Ik heb Margretha leren kennen als een ontzettend lieve vrouw met een groot hart”, zegt hij tegen deze site. -
1
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
PREMIUM
‘We beleven een enorme crisis, toch blijven jongeren ongelooflijk positief’
Deze week vierden we de dag van de geslaagde scholieren. Geen diploma-uitreiking, examenstunts en niet massaal feesten. Eindexamen 2020 lijkt dodelijk saai. ‘Een corona-diploma. Gratis gekregen’, spotten jongere scholieren over de eindexamenkandidaten, die stilletjes afzwaaien van de middelbare school. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.
-
OM: geen onderzoek naar inmenging koninklijk huis in zaak-Poch
De rijksrecherche zal geen onderzoek doen naar mogelijke inmenging uit kringen rondom het koninklijk huis in de zaak van de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch (69). Dat zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. -
Mark Rutte feliciteert geslaagde scholieren tijdens online End Of Exams Party
Op het onlinemuziekfeest End Of Exams Party van Buma Music Academy heeft premier Mark Rutte vanavond een korte verrassingsspeech gehouden. Voor de optredens van onder anderen Bizzey, Willie Wartaal, Josylvio en The Partysquad feliciteerde de premier alle betrokkenen in een speciale videoboodschap. -
7
Reactie op oproep Baudet: ‘Wat een wolf in schaapskleren is hij toch’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 1 maart in de krant verschenen over onder meer het artikel over een jaar corona en Thierry Baudet.