Volledig scherm
© ANP

Aardbeving sterker door leger gasveld

De provincie Groningen zal met het leger raken van de gasvelden extra hard worden getroffen door meer en zwaardere aardbevingen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk rapport van medewerkers van Shell en de NAM.

Het rapport werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Journal of Geophysical Research: SolidEarth'. Onderzoekers maakten een berekening van de kans op zwaardere bevingen door het leeg raken van de gasvelden. Tot 2023 bestaat een kans van 50 procent op een aardbeving die behoorlijk sterker is dan de zwaarste aardbeving in Huizinge in 2012 (3,6 op de Schaal van Richter). Er is 10 procent kans op bevingen van 4,6 op de schaal van Richter.

Volgens de NAM bevestigt het onderzoek eerdere onderzoeken naar de toename van sterke gasbevingen. ,,We moeten gewoon rekening houden met zwaardere bevingen in de toekomst,'' meent woordvoerder Sander van Rootselaar. ,,Daarom moeten we ook blijven inzetten op het versterken van de gebouwen in het gebied. We moeten slim kijken hoe we in het gasveld produceren om de kans op de aardbevingen en de kracht van de bevingen te beïnvloeden.''

De NAM reserveert geld voor meer onderzoek. ,,We hebben een groot onderzoekstraject ingezet en investeren de komende 3 jaar 100 miljoen euro. Juist om nog betere analyses te kunnen doen.''

Evenwicht
Volgens de onderzoekers neemt niet alleen de zwaarte van de aardbevingen toe, maar ook de frequentie. Door het uit de grond pompen van gas verandert het evenwicht in de ondergrond. De energie die daarbij vrijkomt, plant zich in de ondergrond voort als een soort lawine. De opstellers van het rapport baseren zich nog wel op de oude verhoogde gaswinning. Onlangs werd afgesproken de gaskraan iets terug te draaien. De kans op ernstige aardbevingen zal hierdoor wel afnemen.