Aardbevingskantoor De Haan 'brengt schade toe aan advocatuur'
Verboden constructieAdvocatenkantoor De Haan uit Groningen maakte verboden prijsafspraken met duizenden slachtoffers van de gasbevingen. Twee advocaten en twee bestuurders van De Haan zijn daarom door de tuchtrechter op de vingers getikt. Volgens de rechter bedacht het kantoor een verboden financiële constructie waarbij onvoldoende oog was voor de belangen van de slachtoffers.
Het kantoor dook in 2013 op de slachtoffers van de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning in Groningen. Gedupeerden konden zich tegen een inleg van 100 euro verzekeren van juridische bijstand. Ruim 3.500 deelnemers sloten zich aan, maar moesten wel een contract tekenen waarin staat dat het advocatenkantoor bij een gewonnen zaak tussen de 5 tot 10 procent van het uit te keren schadebedrag toucheert.
Belangen
Een dergelijke 'no cure, no pay'-constructie is volgens de tuchtrechter verboden en 'kan ertoe leiden dat het advocatenkantoor niet uitsluitend het belang van de cliënten voorop zal stellen bij hun belangenbehartiging, maar meer gewicht kan gaan toekennen aan het (financiële) belang van het kantoor indien keuzes moeten worden gemaakt'.
De tuchtrechter oordeelt dan ook dat cliënten van het kantoor 'in een vrijwel onmachtige afhankelijkheidspositie komen te verkeren ten opzichte van het advocatenkantoor'.
Ook het gegeven dat het kantoor de verdediging van de slachtoffers in een stichting heeft gegoten waar het zelf nadrukkelijk bij betrokken is, kan de tuchtrechter niet bekoren. Daardoor handelt het 'in strijd met de kernwaarden onafhankelijkheid en integriteit'. De Haan heeft wat de tuchtrechter betreft schade toegebracht aan het 'vertrouwen in de advocatuur'.
De advocaten en bestuurders hebben als straf een berisping gekregen. Een dergelijke maatregel heeft echter niet direct gevolgen. Het is onduidelijk hoe het nu verder moet met de juridische bijstand van de slachtoffers nu de constructie van het kantoor zo duidelijk is neergezet als verboden.
Deken
De Haan Advocaten stelt zelf dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor de deelnemers aan de constructie en dat er inmiddels bezwaar is aangetekend tegen de beslissing van de tuchtrechter. Dat wil zeggen dat een hogere tuchtrechter de zaak opnieuw zal bekijken en beoordelen. Volgens het kantoor bevat de uitspraak nu'feitelijke onjuistheden'.
De uitspraak van de tuchtrechter is het gevolg van een klacht van de deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland. De klacht werd pas eind 2016 ingediend door een nieuwe deken. De vorige deken stond op de loonlijst van De Haan Advocaten en greep niet in.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Orde van Advocaten dient klacht in tegen 'aardbevingsadvocaten'
De eventuele beloning voor advocaten voor het succesvol verhalen van de aardbevingsschade in Groningen ligt onder vuur. De deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland heeft bij de Raad van Discipline een klacht ingediend, omdat het geld belangrijker zou zijn dan het belang van de cliënten. Dat gaat tegen de gedragscode van advocaten in. -
Er vliegen steeds minder vogels in de steden
Er komen steeds minder vogels voor in stedelijke gebieden in Nederland. Oorzaken zijn het volbouwen van de stad en het voor vogels ongunstige groenbeheer. Met enkele soorten, waaronder de slechtvalk, gaat het tegen de trend in wel goed. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
46
Kabinet stelt besluit opening Lelystad Airport met twee jaar uit
Het kabinet stelt het besluit om Lelystad Airport voor passagiersvluchten te openen uit tot 2024, bevestigen ingewijden tegen deze site. Morgen bepaalt de ministerraad definitief of de besluitvorming nog eens met jaren op zich laat wachten. Eerder kondigde het kabinet aan om nog dit jaar een knoop door te hakken.
-
Studenten leren over kunstmatige intelligentie in de praktijk: ‘A.I. rukt overal op’
Kunstmatige intelligentie, ofwel zelflerende software, is overal in opmars. Denk aan systemen die helpen bij het herkennen van tumoren en een algoritme dat waarschuwt waar een kademuur op instorten staat. De Hogeschool van Amsterdam ziet een gat in de markt en gaat studenten opleiden om ‘A.I.’ in de praktijk toe te passen. -
Actieplan kabinet tegen personeelstekort, mogelijk komt er een ‘voltijdsbonus’
Het kabinet komt met een actieplan tegen het tekort aan personeel, met daarin ook ‘verdergaande maatregelen’. Maar daarvan merken we voorlopig niks, wordt nu al gewaarschuwd. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.