Volledig scherm
Burgemeester Aboutaleb © ANP

Aboutaleb na afgelaste Pegida-barbecue: Jammer, giftige boodschap moet geuit kunnen worden

videoHet afblazen van de demonstratie van Pegida bij de Laleli-moskee op Rotterdam-Zuid was geen overwinning maar een verlies. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vanavond bij een iftar in centrum De Middenweg in Rotterdam.

Volledig scherm
Centrum De Middenweg zond de woorden van Aboutaleb live uit. © Videostil AD

,,Het is jammer dat die groep niet heeft kunnen demonstreren, want het is belangrijk dat zij hun boodschap kunnen uiten. Hoe giftig die boodschap ook is. Het is een teken van intolerantie dat deze boodschap niet is geuit.’’

De burgemeester reageerde voor het eerst op de commotie die ontstond toen anti-islamgroep Pegida van hem toestemming kreeg om afgelopen donderdag tijdens het avondgebed bij de het voor moslims verboden varkensvlees te gaan roosteren. De demonstratie werd uiteindelijk door Pegida zelf afgeblazen.

Quote

Dat de boodschap niet geuit is, is eerder een teken van intoleran­tie dan een teken van overwin­ning

Aboutaleb legde zijn toehoorder uit hoe hij als burgemeester probeert de grondwet na te leven, ook als hij onder druk wordt gezet. Zijn verhaal werd ook op de facebookpagina van Centrum Middenweg live uitgezonden. ,,Het is belangrijk ons te realiseren dat demonstreren soms tot doel heeft een pijnlijke boodschap over te brengen. Een boodschap waar je niet van houdt. Een boodschap die he niet wilt horen. Maar de grondwet garandeert dat dit mag. De rechter heeft gezegd: De demonstrant moet in de buurt zijn van het object waar hij bezwaar tegen maakt. Daarom geef ik al jarenlang toestemming voor een demonstratie tegen abortus bij de abortuskliniek in Rotterdam.’’ Ook Pegida kreeg toestemming van de Rotterdamse burgemeester om ‘niet tegenover maar schuin tegenover’ de moskee te protesteren.

Onder druk

Volledig scherm
Tegendemonstranten bij de geplande varkensvleesbarbecue van Pegida bij de Laleli moskee in Rotterdam © Sem van der Wal

De burgemeester zei voor het eerst moreel en religieus onder druk te zijn gezet om de demonstratie te verbieden. ,,Het ging er zo ver aan toe dat de Turkse minister van Europese zaken mij de les ging lezen over mijn islamitische identiteit. Hoe kan een moslim zo’n demonstratie toelaten, waar de vraag. Het gaat heel ver dat een staat op 4000 kilometer afstand de burgemeester van Rotterdam de les komt lezen over hoe de Nederlandse wet in elkaar steekt en hoe ik die moet toepassen'', aldus Aboutaleb. ,,Als de uitspraken te ver gaan, dan hebben we nog de rechtstaat. Er was een Officier van Justitie ter plaatse om te bepalen of wat er wordt gezegd in strijd is met het strafrecht.’’

Aan het einde deed Aboutaleb een oproep aan ‘alle Rotterdammers’ om respect op te brengen en ruimte te bieden, zodat iedereen in Rotterdam zijn mening kan uiten. 

Bekijk hieronder beelden van de tegendemonstranten.