Volledig scherm
© ANP

‘Absolute noodgreep’: netbeheerders schakelen reservesystemen in

Netbeheerders zetten op twee plekken in Nederland tijdelijk hun reservesystemen in om iedereen van stroom te voorzien. Dat is nodig omdat het stroomnetwerk het groeiende transport van elektriciteit amper aankan.

Reservesystemen zijn normaliter puur bedoeld als  back-up bij storingen of werkzaamheden. Door de komst van steeds meer duurzame energie uit wind en zon krijgen de landelijke en regionale stroomnetten steeds meer elektriciteit te verwerken. Ook telt Nederland steeds meer datacenters. Momenteel heeft toezichthouder ACM in twee gevallen een tijdelijke ontheffing verleend om de reservesystemen te kunnen gebruiken, zo blijkt uit navraag door BNR Nieuwsradio bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Een woordvoerder van netbeheerder Liander spreekt op BNR van ‘een absolute noodgreep’. In Haarlemmermeer wordt het back-upsysteem gebruikt om een aantal grote datacenters te voorzien van stroom, terwijl in Wieringermeer de extra capaciteit wordt gebruikt voor de transport van elektriciteit afkomstig van een groot windmolenpark.

Liander zegt tegen BNR te verwachten dat een permanente oplossing jaren kan vergen. ,,We hebben ruimte nodig om onze transportcapaciteit uit te breiden. Daarvoor zijn we afhankelijk van provincies en gemeenten, die moeten locaties toewijzen.’’