Acht gewonden bij incident met auto in Amsterdam, politie gaat niet uit van opzet

UpdateEen automobilist is vanavond het Stationsplein bij Amsterdam Centraal opgereden en heeft daarbij acht mensen verwond. Twee van de gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie lijkt er geen opzet in het spel, maar is de automobilist onwel geworden.

De automobilist zou eerder door agenten zijn aangesproken omdat hij met zijn voertuig op een plek stond waar dit niet mocht. De man werd gevraagd zijn rijbewijs te tonen en deed dit ook, maar vervolgens ging hij er in grote haast vandoor en reed hij tegen de muur van de metro-ingang voor het treinstation. Daarbij raakten acht mensen gewond, twee daarvan zijn naar het ziekenhuis gebracht. Drie anderen werden ter plaatse behandeld. 

Volledig scherm
De auto kwam tot stilstand bij de ingang van het metrostation © Addie Schulte

Een woordvoerder van de politie geeft aan dat de eerste aanwijzingen erop duiden dat het niet met opzet is gedaan. De man wordt medisch onderzocht om te kijken of hij onwel was geworden en wordt sowieso nog gehoord over de toedracht van het incident. Daar zal nog wel even wat tijd overheen gaan, aldus een woordvoerster van politie.

Rond 22.30 uur werd het voertuig weggesleept. Niet veel later kon het publiek het plein weer op.

Volledig scherm
Hulpverleners verzorgen een gewonde voor het centraal station. © ANP

Openbaar vervoer

Diverse tram- en buslijnen werden omgeleid en ingekort maar konden snel weer hervat worden. Het incident had volgens de NS geen invloed op het treinverkeer. Het station was nog bereikbaar via de IJ-zijde en aan de westzijde.