Volledig scherm
Nederlandse jihadist Abdelkarim el Atrach, bekend onder zijn strijdnaam Abu Muhammad al-Hollandi © Still Youtube

Acht nieuwe namen op nationale terrorismelijst

Acht Nederlanders zijn aan de nationale terrorismelijst toegevoegd omdat ze vechten in Syrië en Irak. Hun tegoeden worden bevroren, meldt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Er staan nu veertig personen en organisaties op de lijst.

Quote

We moeten de geldstromen naar deze mensen blokkeren, omdat ze als medeplegers of als medeplichtigen bijdragen aan het meedogenloze geweld

Bert Koenders

Op de lijst zijn Benyamine F. en Noureddin B. toegevoegd. Justitie heeft eerder gesteld dat zij geronseld zouden zijn voor de jihad door Azzedine C. (alias Abou Moussa) uit Den Haag, die zelf vastzit. Ook Mounir el K., Driss D. en Mohammed Amine B. (alias Abu Ubaida al Maghribi) zijn op de lijst geplaatst.

Blokkade
De tegoeden van deze personen worden bevroren, zodat deze personen geen toegang meer krijgen tot hun bankrekeningen en creditcards. Voor mensen die op de terrorismelijst zijn geplaatst is het daardoor lastiger om bijvoorbeeld inkopen te doen. Ook kunnen zij geen geld overmaken naar mensen die nog in Nederland zijn, maar zich willen aansluiten bij terroristische groeperingen. Daarnaast is het verstrekken van financiële middelen aan personen op deze lijst ook strafbaar.

,,We moeten de geldstromen naar deze mensen blokkeren, omdat ze als medeplegers of als medeplichtigen bijdragen aan het meedogenloze geweld. Bovendien moeten we voorkomen dat deze mensen terugkeren naar Nederland om hier geweld te plegen. Het bevriezen van tegoeden verkleint dit potentiële risico'', aldus de bewindsman donderdag.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verplicht ons land om financiële en economische maatregelen te nemen tegen terroristen en terroristische organisaties. 

Nederlanders naar Syrië en Irak
Sinds de strijd eind 2013 in Syrië begon, zijn 27 namen toegevoegd aan de lijst. Ongeveer tweehonderd Nederlanders zijn er naar Syrië en Irak vertrokken. De meeste Nederlanders sluiten zich aan bij Islamitische Staat (IS). Een klein deel strijdt mee met Jabhat al-Nusra of een andere terroristische groepering, aldus ministers Bert Koenders, Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis (Defensie).

Van 32 is vastgesteld dat ze zijn gedood. Dat heeft het kabinet in jui in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Een van de bekendere Nederlandse Syriëgangers met de strijdnaam Abu Muhammad al-Hollandi, zou in augustus zijn omgekomen in Aleppo in Syrië.

Circa 35 vermoedelijke strijders zijn weer naar Nederland teruggekeerd.