Volledig scherm
De medewerkers namen voetbal- en concertkaarten aan van de eerder dit jaar ontslagen politiecommissaris Ad Smit. © anp

Acht politiemensen krijgen straf in kaartjesrel

De politie heeft acht medewerkers geldstraffen opgelegd, omdat zij voetbal- en concertkaarten aannamen van een eerder dit jaar ontslagen politiecommissaris Ad Smit uit Amsterdam. De maatregelen vormen de uitkomst van een disciplinair onderzoek tegen Smit.

Eén van de politiemedewerkers, die nu ook straf heeft gekregen, is oud-politiecommissaris Leen Schaap. Hij is nu brandweercommandant in Amsterdam. Daarnaast gaat het onder meer om de plaatsvervangend eenheidschef van de politie Amsterdam Jan Pronker en topman van de Landelijke Eenheid Willem Woelders.

De politie wil ‘om privacyredenen’ niet bekendmaken welke straffen zijn uitgedeeld.  Hoe zwaarder de functie die iemand bekleedde, hoe zwaarder de straf, aldus een persbericht van de politie. Bronnen melden dat het om geldstraffen gaat.

Quote

Een pijnlijke kwestie ook. Voor zowel het korps als alle betrokke­nen.

Erik Akerboom

Eerder dit jaar werd bekend dat de Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit was ontslagen 'wegens zeer ernstig plichtverzuim'. Tegen Smit liep al geruime tijd een intern onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat de commissaris tussen 2009 en 2015 honderden kaarten voor voetbalwedstrijden, popconcerten en andere evenementen aanschafte op kosten van de politie of aannam van de organisatoren.

Smit gebruikte de kaarten zelf of speelde die door aan familie, kennissen en collega's. Voor een aantal politiemedewerkers die kaarten van de commissaris aannamen, geldt dat zij daarmee de geschenkenregeling van de politie hebben overtreden.

Slepende kwestie

In het verlengde van het onderzoek naar de ontslagen commissaris verrichtte de politie in totaal elf disciplinaire onderzoeken. In acht gevallen hebben de uitkomsten nu geleid tot een maatregel. De politie maakt hun namen niet bekend.

Voor korpschef Erik Akerboom zijn de nu opgelegde maatregelen het sluitstuk van een slepende kwestie. ,,Een pijnlijke kwestie ook. Voor zowel het korps als alle betrokkenen. Maar het is óók een kwestie waarvan iedereen binnen deze organisatie leert.''