Volledig scherm
Onder een blauwe handdoek wordt 'hoofdverdachte' L. afgevoerd. © Photo News

'Acht van Eindhoven' allemaal in de cel

De Belgische politie heeft gisteren nog eens vijf jongeren gearresteerd voor hun aandeel in de gruwelmishandeling in Eindhoven. Onder hen is ook de 17-jarige Vlaming Brent L. die heeft bekend dat hij degene was die meermaals tegen het hoofd trapte van het 22-jarige slachtoffer. Met de aanhoudingen zitten de 'Acht van Eindhoven' in een cel.

 
Wij kunnen nog steeds niet geloven dat hij hiervoor verantwoordelijk zou kunnen zijn
Familie verdachten

Beschaamd verstopt onder een handdoekje - en zo uit zicht voor de persfotografen - namen agenten van een arrestatieteam 'hoofdverdachte' L. gisteren uit zijn woning mee naar een politiebusje.

Geblindeerde wagen
De Vlaming had de komst van de dienders afgewacht in de woning van zijn ouders. Agenten brachten hem in de geblindeerde wagen met hoge snelheid naar het cellencomplex. De andere jongeren waren door de politie gebeld met de vraag zich te melden op een bureau. Wat zij 'spontaan' deden, aldus de burgemeester van Turnhout.

Eerder al meldden drie jongeren (van 15, 16 en 17 jaar) zich bij de politie. De 17-jarige Tom liet via zijn advocaat weten dat hij heeft bekend dat hij het slachtoffer schopte en sloeg. 'Hij begrijpt ook nog steeds niet waarom hij dat deed,' zegt raadsman Peter van der Laar vandaag in het AD.

Agressor
De gearresteerde Brent L. wordt gezien als de grote agressor. Op het filmpje van de mishandeling, dat de politie verspreidde in haar zoektocht naar de daders, is te zien hoe hij keihard en meermaals tegen het hoofd van het slachtoffer schopt. Volgens de jongen, nota bene een amateur bodybuilder, was hij 'behoorlijk dronken' in de nacht van de mishandeling.

Rijke Nederlanders
De verdachten zijn jongeren uit België, maar drie van hen zijn kinderen van rijke Nederlanders die naar het Vlaamse Turnhout emigreerden voor het gunstige belastingklimaat. Familie van de jongens laat weten 'totaal verbijsterd' te zijn. 'Wij kunnen nog steeds niet geloven dat hij hiervoor verantwoordelijk zou kunnen zijn,' zegt een zus van één van de verdachten.

Doodslag
De jongeren die het slachtoffer trapten en sloegen, riskeren te worden vervolgd voor poging tot doodslag. Hierop staan weliswaar straffen tot 10 jaar cel voor volwassenen, maar omdat het in dit geval gaat om jongeren onder de 18 jaar kunnen zij maximaal 2 jaar cel opgelegd krijgen.

De knullen die toekeken, riskeren lagere straffen of is misschien niets te verwijten, zeggen strafrechtdeskundigen. De wet stelt niet uitdrukkelijk dat zij hadden moeten ingrijpen, maar ze kunnen wel worden veroordeeld voor hun kleinere rol in geweldpleging.

Slachtoffer
Het slachtoffer van de mishandeling, die kaakwonden en een hersenschudding opliep, wil niet reageren op alle ophef en de arrestaties. 'Hij wil geen poespas, zo zei hij letterlijk,' laat een woordvoerder van de politie weten.

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.