Volledig scherm
Kaart van de extreme neerslag © Weerplaza/ANP

Acht volle emmers water per vierkante meter

UpdateOvervloedige regenval heeft zondag gezorgd voor veel overlast in grote delen van het land. Het KNMI waarschuwde voor extreem weer in Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. Het weerinstituut trok zondagmiddag iets voor vier uur de weerswaarschuwing in. Wel blijft voor deze provincies code geel van kracht, vanwege onder meer aanhoudende windstoten. Ook maandag blijft het nog lang regenen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Brandweermannen voeren het overtollige water af met pompen in De Lier in het Westland. © ANP

Het eiland Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland had zondagmiddag rond half vier nog steeds last van stijgend water als gevolg van het noodweer. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond hebben de meeste bewoners van het eiland op een of andere manier wel last van het water dat zondag bijna onafgebroken uit de hemel is gevallen.

In de dorpen Goedereede, Stellendam en Melissant staan de meeste straten blank, aldus de woordvoerder. De veiligheidsregio kreeg tot nu toe zo'n 100 meldingen binnen vanaf het eiland van mensen bij wie het water de woning is binnengestroomd.

Evenveel regen als normaal in hele maand
Verwacht wordt dat er zondag op sommige plaatsen meer dan 80 millimeter neerslag valt. Dat zijn acht volle emmers per vierkante meter. In één etmaal is dan net zoveel regen gevallen als normaal in de hele maand oktober.

Vooral uit Zuid-Holland komen veel meldingen binnen van wateroverlast. Het regent er sinds zaterdagavond onophoudelijk. Riolen overstromen en kelders lopen onder. De brandweer is druk bezig met het leegpompen van huizen en kelders. Gemalen draaien op volle kracht om het overtollige water weg te pompen. Ook noodpompen moeten verlichting brengen.

In Zeeland valt het tot nu toe mee. Daar kwamen enkele meldingen binnen van omgevallen bomen en ondergelopen kelders. Aan de kust zijn zware windstoten mogelijk tot 90 kilometer per uur en in het zuidwesten gaat het af en toe onweren.

Verkeer
Wie zondag nog de weg op wil, krijgt van de ANWB het advies voorzichtig te rijden omdat er grote plassen op het wegdek liggen. Rijkswaterstaat waarschuwt ook voor aquaplaning of slippartijen omdat auto's de grip op het wegdek verliezen.

Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) heeft het slechte weer al tot veel ongevallen geleid op de Nederlandse wegen. Onder meer in Noord-Holland zorgt regen voor stremmingen in het verkeer.

Een handjevol bezoekers van Dierenpark Amersfoort moest teleurgesteld worden. Het park sloot voor het eerst in het 65-jarige bestaan de deuren wegens regenval. Grote modderpoelen en ondergelopen wandelpaden maken het park ontoegankelijk voor publiek.

Verwachting
Het zwaartepunt van het regengebied zal zich in de loop van zondag verplaatsen naar het noordwesten en oosten van het land, meldde Weerplaza. 'De gebieden met de plaatselijke wateroverlast raken zo enigszins verlost van de zware regenval', aldus meteoroloog Michiel Severin.

'Lichte regenval kan echter nog tot morgen laat op de dag aanhouden. Bovendien gaat het morgenmiddag in het zuidwesten en westen opnieuw harder regenen.' Op de regenradar van Weerplaza kunt u zien hoe het regengebied over Nederland gaat. Op de website van het weerbureau vindt u ook een kaart waarop de gemeten neerslag op verschillende meetpunten elke tien minuten wordt bijgewerkt.