Volledig scherm
Beeld van de jongen op Amsterdam Centraal. © Politie

Achtergelaten jongetje Amsterdam CS zegt geen woord

UpdateDe Amsterdamse politie is op zoek naar een nog onbekende vrouw die een jongetje heeft achtergelaten op station Amsterdam Centraal. Dat is zondag al gebeurd, maar de politie heeft het nu pas bekendgemaakt. Het jongetje, vermoedelijk zo'n vier of vijf jaar oud, verkeert in goede gezondheid, maar zegt geen woord. ,,Een ongebruikelijke zaak", aldus een woordvoerder van de politie Amsterdam. 

Op het moment is het onderzoek in volle gang. De politie heeft nog geen idee uit welk land het kind afkomstig is. Meerdere tolken hebben al geprobeerd contact te leggen met het jongetje ,,Hij praat niet en zegt zelfs niks over zijn naam. Dat komt niet vaak voor. Het is überhaupt al zeldzaam dat een kindje wordt achtergelaten op het station.''

Onderzoek van de camerabeelden op het station heeft duidelijk gemaakt dat de jongen eerder in het gezelschap was van een vrouw. Om de zaak zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen heeft de politie besloten om de beelden van de vrouw openbaar te maken. Op het beeldmateriaal is te zien dat de vrouw met twee rolkoffers door Amsterdam Centraal Station loopt. De politie houdt er dan ook sterk rekening mee dat de vrouw niet uit Nederland komt.

Tot op heden heeft niemand contact opgenomen met de politie om de vermissing van het jongetje te melden. Mocht niemand zich melden, dan kan de politie besluiten om ook beeldmateriaal van het ventje te publiceren. ,,Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen. Het onderzoek is nog in volle gang.''

Het jongetje is inmiddels opgevangen in een pleeggezin en maakt het goed. De Raad voor de Kinderbescherming doet onderzoek naar wat het best is voor het kind.

Tekst loopt door onder het kader

Komt dit vaker voor?

Het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (NIDAA) is een stichting en kenniscentrum dat zich bezighoudt met actualiteiten, onderzoek en achtergronden op dit gebied. Zo blijkt dat in de afgelopen twintig jaar het aantal kinderen dat te vondeling wordt gelegd in Nederland per jaar iets hoger ligt dan één. In ruim de helft van de gevallen gaat het om kinderen van minder dan een week oud. Daarbij vinden veruit de meeste gevallen plaats in de Randstad. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam gelden als koplopers van ons land. Vondelingen, zoals het recente jongetje, krijgen vrijwel direct via de rechter een tijdelijk voogd aangewezen, legt een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming uit. Het kind wordt ook meteen in een pleeggezin geplaatst. De Kinderbescherming doet daarna onderzoek naar de vondeling. ,,Wat is er met het kind? Daarbij worden tolken en speltherapeuten ingezet. Je laat niet iedereen los op zo'n kind."

Luca

Het is niet de eerste keer dat een kindje wordt achtergelaten op Amsterdam Centraal. In 2002 werd er een 6-jarig Chinees jongetje genaamd Luca achtergelaten in een fastfoodrestaurant. Zijn moeder, uiteindelijk veroordeeld tot drie maanden cel, liet het ventje achter omdat een Chinese priester haar had gewaarschuwd dat het slecht met jongetje af zou lopen. Luca zou worden belaagd door de geest van een overleden familielid. De voorspellingen kwamen volgens haar uit: Luca was vaak ziek, verloor al zijn haar en kampte ook met psychische problemen. 

Quote

Hij praat niet en zegt zelfs niks over zijn naam

Politie Amsterdam

Luca zelf kwam in een pleeggezin terecht in Amsterdam. Zo'n anderhalf jaar later verhuisde hij alsnog naar Italië, waar hij samen met vier andere pleegkinderen zou opgroeien.

In 2003  was het opnieuw raak. Ook toen werd een kindje met Chinees uiterlijk en zonder haren gevonden op het station. Na enkele weken speurwerk bleek een 19-jarige vrouw uit een asielzoekerscentrum de moeder van het zeven maanden oude kind. De verwarde vrouw hoefde uiteindelijk niet de cel in.  

Volledig scherm
Het jongetje was in gezelschap van deze vrouw op Amsterdam Centraal. © Politie
  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.