Volledig scherm
© ANP XTRA

Achttien jaar cel voor moordpoging op klaarlichte dag op zus en haar vriend

Een 27-jarige man uit Lelystad is tot achttien jaar celstraf veroordeeld omdat hij vorig jaar heeft geprobeerd zijn zus en haar vriend te vermoorden. De rechtbank verwijt het de man dat het een zeer gewelddadig incident op klaarlichte dag was, vlakbij het centraal station in Lelystad.

De rechtbank van Lelystad, die zitting hield in de beveiligde rechtbank op Schiphol, zag in het dossier sterke aanwijzingen voor eergerelateerd geweld. De vrouw had het ouderlijk huis verlaten en haar vriend kwam niet uit de jezidische gemeenschap van haar familie.

Jezidi's vormen een religieuze minderheidsgroep in Irak, die Islamitische Staat probeerde stelselmatig uit te roeien. Veel jezidi's zijn als vluchteling naar Nederland gekomen.
De man wachtte het stel in Lelystad urenlang op. Toen ze verschenen, beschoot hij eerst de vriend maar miste.

De vrouw kwam in een ondiepe gracht terecht. Omdat zijn wapen blokkeerde, sprong de man in het water en hield zijn zus onder water tot ze niet meer bewoog. Als ze niet was gereanimeerd was ze overleden, constateert de rechtbank.

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.