Volledig scherm
Foto ter illustratie: een Chinese paal. © EPA

Acrobate komt met schrik vrij na val uit paal bij voorstelling Circusstad Festival

updateDe acrobate die gisteravond uit een metershoge Chinese paal viel tijdens de openingsvoorstelling van Circusstad Festival Rotterdam, is met de schrik vrijgekomen. Haar verwondingen zijn zonder verdere gevolgen, laat de organisatie weten. 

De acrobate kwam door de val op haar nek terecht en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ze was wel bij bewustzijn. In het ziekenhuis kreeg ze hechtingen in haar rug. ,,Gelukkig vallen de verwondingen mee. Ze komt hier bovenop", zegt een woordvoerder van het festival.

‘Een pijnlijke start, maar van een dramatische afloop is zeker geen sprake’, laat de organisatie weten. De shows, acts en workshops worden vandaag weer hervat en gaan de komende dagen gewoon door. ‘Vallen en weer opstaan, het motto van elke volleerde circusartiest’, aldus de organisatie. Het is nog onbekend of de show doorgaat die de groep vanavond geeft. Of de acrobate dan meedoet, is onduidelijk.

De openingsvoorstelling Epifónima van het Zweedse gezelschap Cirkus Cirkör was met 700 bezoekers helemaal uitverkocht. De voorstelling, die plaatsvond in Theater Rotterdam, werd direct afgelast. 

Geschrokken

Quote

Het is vreselijk. We zijn hier allemaal heel erg van geschrok­ken

Maaike van Langen

,,Het is vreselijk, we zijn hier allemaal heel erg van geschrokken,” zegt Maaike van Langen, artistiek leider van Circusstad Festival. Zij zat in de zaal toen het ongeluk, nog voor de pauze, gebeurde. ,,Ze viel ineens. Haar collega's hadden gelijk door dat het mis was. Gelukkig waren er twee artsen in de zaal die eerste hulp konden bieden.”

Verticale dans

Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk met de Chinese paal precies kon gebeuren. De paal die de acrobaten bij de voorstelling gebruiken, is ongeveer vijf tot zes meter lang. ,,De acrobate voerde hierop een verticale dans uit. Ze hing halverwege de paal op ongeveer twee meter hoogte en ineens viel ze. Dit was niet haar engste truc.” 

Volgens Van Langen worden voorstellingen pas voor publiek zonder mat opgevoerd als acrobaten hun act voor meer dan honderd procent onder de knie hebben. Bij deze act werd geen gebruik gemaakt van beveiligingstouwen. ,,Er wordt meerdere keren om de paal gedraaid, dan kun je geen touwen gebruiken.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!