Maatschappelijke organisaties waaronder de PO Raad en Jantje Beton riepen op om de vlag uit te hangen voor het onderwijs.
Volledig scherm
Maatschappelijke organisaties waaronder de PO Raad en Jantje Beton riepen op om de vlag uit te hangen voor het onderwijs. © Thinkstock

Actie om vlag uit te hangen voor onderwijs schiet leraren in verkeerde keelgat

Het idee om donderdag de vlag uit te hangen voor het onderwijs is bij leraren compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden het ongepast in een tijd waarin mensen overlijden en bovendien onnodig.  

Om leraren, schoolleiders, onderwijsondersteuners en medewerkers van kinderdagverblijven te bedanken, roepen maatschappelijke organisaties iedereen op om donderdag de vlag uit te hangen. Ze vinden dat de schoolmedewerkers een pluim verdienen, omdat ze zo snel afstandsonderwijs en noodopvang hebben geregeld voor de leerlingen. 

Lief bedoeld, zeggen de leraren, maar totaal ongepast op dit moment. ,,Leraren vinden het niet de tijd om de vlag uit te hangen”, verwoordt Jan van de Ven, van beroepsvereniging Lerarencollectief, het sentiment. ,,Enkele leraren gaven aan dat er Brabantse dorpen zijn waar iedereen wel iemand kent die is overleden of slecht ligt door corona. Bovendien staan leraren niet dag en nacht in een ziekenhuis te vechten voor mensenlevens.”

De leraren hopen dat de maatschappelijke organisaties hun actie intrekken of een passender alternatief vinden. ,,Het komt echt uit een goed hart hoor”, vindt ook Van de Ven. Eén docent merkte al droogjes op dat er vermoedelijk een tikfout is gemaakt: #vloggenvoorhetonderwijs in plaats van vlaggen. Daar richt ook het Lerarencollectief zich op om met tutorials om het thuisonderwijs te verbeteren. 

Overigens hebben de leraren zelf vooral veel waardering voor de ouders en kinderen die thuis hun best doen om er het beste van te maken. ,,Natuurlijk zitten leraren niet uit hun neus te eten, maar er zijn ook mensen die hun baan en inkomen verliezen. Veel leraren voelen zich bezwaard over deze actie”, aldus Van de Ven. Volgens de leraar komt er later nog wel een moment om de vlag alsnog uit te hangen. ,,Doe dat als de scholen weer opengaan.”

Kijk hier naar onze video's over corona:

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”