Volledig scherm
Volgens dierenorganisaties is het veel beter als een paard niet alleen staat.

Actie tegen eenzaamheid bij paarden: ‘Zet ze alsjeblieft bij elkaar’

Paarden zijn sociale kuddedieren, maar staan in Nederland te vaak eenzaam in de wei of in de stal.  Dat vinden vier dierenorganisaties, die de handen ineenslaan om de eenzaamheid bij paarden aan te pakken. 

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS), de Dierenbescherming en de Stichting Dier&Recht lanceren de voorlichtingscampagne Deel je wei, iedereen blij. 

,,Paarden en pony's zijn kuddedieren en sluiten hechte vriendschappen”, zegt Sarah Pesie namens de vier organisaties. ,,Kuddegedrag, zoals elkaar krabbelen, samen eten en rusten, vormen de basis van goed paardenwelzijn. Paarden die alleen staan, voelen zich niet alleen eenzaam, maar ook onveilig. Ze slapen slechter en vervelen zich meer. Bovendien wordt hun de mogelijkheid om te leren van andere paarden ontnomen. Dit kan leiden tot depressie en gedragsproblemen. Alleen staan is eigenlijk heel slecht voor een paard.’’ 

450.000 paarden

Naar schatting staat ruim de helft van de 450.000 paarden in Nederland dagelijks in individuele boxen, zegt Pesie. Precieze cijfers over hoeveel paarden alleen staan, zijn onbekend. ,,Maar het komt vaak voor dat paarden alleen worden gehuisvest. Dit komt onder meer door onwetendheid en de angst voor agressief gedrag tussen paarden onderling. De campagne heeft als doel mensen bewust te maken van het belang van sociaal contact tussen paarden. Hiermee moedigen we mensen aan op zoek te gaan naar een weidemaatje. Bij paarden die regelmatig loslopen in een stabiele kudde, zie je dat ze minder stress hebben, minder agressief zijn en bijvoorbeeld ook rustiger zijn in groepslessen’’, aldus Pesie. 

Lindy Jansen-Jonk van het bedrijf Equiheart uit Volendam geeft trainingen aan paarden. Zo leert ze de eigenaren van de paarden die lange tijd alleen hebben gestaan, hoe je de omstandigheden zo optimaliseert dat een eenzaam paard kan terugkeren naar een situatie met meerdere soortgenoten. 

Volledig scherm
Paarden genieten samen van hun lunch. © Thymen Stolk

Terugtrekken

Jansen-Jonk: ,,Dat kun je niet in één keer doen, een paard moet heel erg wennen aan de nieuwe situatie en aan elkaar. Het beste is als er een ruimte is waar een dier zich even kan terugtrekken en de keuzevrijheid heeft om even zichzelf te zijn.  Laatst heb ik een getraumatiseerde merrie weer in een groep gezet, het heeft langer dan een jaar geduurd voordat alles goed ging. Inmiddels gaat het prima met haar, ze communiceert heel goed met de overige paarden. Dat is het teken dat ze er bij hoort.’’

Volgens Jansen-Jonk is er wel een tendens gaande dat meer paarden bij elkaar worden gezet. ,,Ik ben best optimistisch, maar we zijn er nog lang niet. Eenzaamheid gaat verder dan twee paarden bij elkaar zetten.’’ Volgens Sarah Pesie zijn er best veel mogelijkheden om de paarden dichter bij elkaar te brengen, deze tips zijn ook te vinden op deeljewei.nl.

Volledig scherm
Paarden en pony's zijn sociale kuddedieren.
 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.