Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Actie voor kindvrije horeca stuit op verzet

Gillende, stampende, snottebellende kinderen en hun lakse ouders in restaurant, koffiehuizen, café en hotels. De initiatiefnemers achter No Kids Allowed zijn het spuugzat en pleiten voor kindvrije plekken. Het eerste restaurant of café met een kinderverbod moet nog gevonden worden, maar het initiatief schiet al bij een hoop mensen in het verkeerde keelgat.

Volledig scherm
© Screenshot nokidsallowednl.wordpress.com
Quote

Wij zijn gewoon positief op zoek naar adresjes. Niet iedereen zit te wachten op die schatjes van snoepjes van scheetjes van kinderen

Initiatiefnemers achter No Kids Allowed

Hoog tijd dat er in Nederland kindvrije horeca komt, zo schrijven de bedenkers op hun website. Ze willen via een lijst opzetten met cafés en restaurant waar kinderen niet welkom zijn. ,,Een paar adresjes maar, dan zijn we al heel tevreden."

Onder de slogan 'Van sterrenrestaurant tot shoarmatent, je komt er pas in als je 12+ bent' worden bezoekers verzocht een handje mee te helpen, zodat andere klanten rustig van hun diner kunnen genieten en dat meer horeca-uitbaters deze stap durven te zetten. ,,Kinderen zijn overal in de horeca, ja. Zelfs in dure restaurants ontkom je er niet aan. Daarom ons initiatief: laten weten dat er een markt is voor kindvrije etablissementen, zodat consumenten kunnen kiezen."

Afkijken
De initiatiefnemers hebben het idee afgekeken uit het buitenland. Zo weert een Australische uitbaatster kinderen uit haar restaurants. Kinderen onder de zeven jaar zijn niet welkom bij manager Sonia. Ze nam het besluit omdat ze vindt dat elke gast een prettige ervaring moet krijgen en kinderen horen daar volgens haar niet bij.

Hoewel de drastische maatregelen het restaurant op veel kritiek kwam te staan, heeft de horecagelegenheid sinds het kinderverbod de drukste weekenden sinds 14 jaar. De initiatiefnemer achter de Nederlandse actie: ,,We hopen dat sommige ondernemers het voorbeeld van het Australische restaurant volgen."

Wakker schudden
Ook in Nederland zijn de meningen verdeeld over de actie. ,,Op zich snap ik de initiatiefnemers wel. Heel veel kinderen van tegenwoordig schreeuwen en doen vervelend in het openbaar, maar om gelijk een kindervrijezone op te stellen is wel een beetje te veel van het goede", zo reageert iemand. ,,Ik hoop dat dit concept de lakse ouders wakker schudt om met opvoeden bezig te gaan."

Woedende ouders vinden het plan van de zotten. Ze verwijzen de bedenkers naar een onbewoond eiland. Anderen roepen ouders op om hun kinderen vol met suikers te stoppen en dan juist kindvrije horeca te bezoeken.

Erg
De actiegroep laat weten dat het wel degelijk erg gesteld is in Nederland. ,,Wie dat nog nooit heeft meegemaakt, gaat blijkbaar alleen maar uit in seksclubs en coffeeshops. Wij zijn gewoon positief op zoek naar adresjes. Niet iedereen zit te wachten op die schatjes van snoepjes van scheetjes van kinderen."

De initiatiefnemers willen zelf buiten schot blijven. ,,Dit omdat we zo veel aandacht niet verwachtten en ook zo veel boze reacties niet zagen aankomen. Het gaat ook niet om de poppetjes er achter, het gaat om het initiatief."

Volgens de bedenker is het pleidooi voor kindvrije opties uiterst serieus. ,,In de reisbranche bestaat dit al en valt niemand er over." Voor zover No Kids Allowed weet zijn er op dit moment geen kindervrije horeca in Nederland. ,,Misschien zijn ondernemers bang voor hun reputatie. Wij willen laten zien dat misschien sommige mensen beledigd zullen reageren, maar dat ze ook een groot publiek kunnen aanboren met een No Kids Allowed-beleid. Ondanks de vele boze reacties denk ik dat veel mensen af en toe kindvrij uit eten willen."

Het merendeel van de stemmers die de poll tot dusver op AD.nl invulden zien het idee wel zitten.

Poll

De initiatiefnemers achter No Kids Allowed pleiten voor kindvrije horeca. Goed idee of niet?

  • Ja, ik zie het wel zitten (61%)
  • Nee, dat is onzin (39%)
11033 stemmen
  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”