Volledig scherm
Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter

‘Activistische longartsen De Kanter en Dekker in geldnood’

De kritische website TabakNee zit in acute geldnood. Maandag beginnen longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, die achter de site zitten, een actie om geld in te zamelen. Met crowdfunding hopen ze 100.000 euro bij elkaar te krijgen, schrijft Trouw.

Begin dit jaar beëindigde KWF Kankerbestrijding vrij plotseling de subsidie aan de stichting van de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Kort daarna zijn de artsen en hun Stichting Rookpreventie Jeugd geroyeerd als partner van de Alliantie Nederland Rookvrij. Ze zouden te activistisch zijn.

De Kanter en Dekker willen hun website voortzetten en willen ook verder met hun missie: zorgen dat kinderen niet gaan roken. ,,We hebben onze achterban nog nooit om geld gevraagd, maar nu is het keihard nodig’’, aldus beide longartsen in een persbericht dat maandag wordt verspreid. Gezondheidsinstelling Ksyos is Amsterdam heeft als eerste een donatie van 10.000 euro gedaan, aldus het bericht.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.