Volledig scherm
© Google Streetview

Acuut geldgebrek doet De Molshoop de das om

Het laatste buurthuis in de Delftse binnenstad, De Molshoop, gaat na september noodgedwongen dicht. Gebruikers moeten op zoek naar nieuwe locaties.

Wil Starrenburg had zich het 30-jarige jubileum van De Molshoop heel anders voorgesteld. ,,Met ontzettend veel pijn in ons hart hebben we besloten om te stoppen," laat de voorzitter van de buurtvereniging weten. ,,We redden het financieel niet om onze activiteiten volgend jaar voort te zetten."

Tot oktober blijft het buurthuis open voor alle geplande activiteiten. Ook het jaarlijkse uitje met de leden van de buurtvereniging gaat als vanouds door. Daarna moeten de bijna 200 leden op zoek naar andere plekken om te biljarten, te darten of een avondje bingo te spelen in hartje Delft. Gedurende de laatste maanden van het jaar verkoopt het bestuur de inboedel en levert het de sleutel in.

Acuut geldgebrek door gemeentebeleid heeft de vereniging de das omgedaan. De gemeente Delft, officieel eigenaar van het gebouw aan de Molstraat, eist vanaf volgend jaar geld van de vereniging voor het gebruik van het buurthuis. Starrenburg: ,,We kregen begin dit jaar van de gemeente de keus. Of we kopen het gebouw van de gemeente, of we huren het per maand voor een commerciële prijs. Dat redden we gewoon niet.''

Ook vergrijzing speelt een rol bij het besluit. Het aantal activiteiten in het buurthuis liep de afgelopen jaren terug en het ledenbestand is aan het verouderen.

Gebruikers van het buurthuis reageren teleurgesteld op de aangekondigde sluiting. Henk van Bergen van Belangenvereniging Zuidpoort ziet het met lede ogen aan. De belangenvereniging vergaderde met regelmaat in de grote zaal van het gebouw. ,,De Molshoop is laagdrempelig en het is er gezellig. Straks is er in het centrum van de stad helemaal geen buurthuis meer,'' aldus Van Bergen.

Bingo
Dik Zwart (88) uit Rotterdam moet op zoek naar een nieuwe zaal voor de bingo-avonden die hij, ondanks zijn hoge leeftijd, voor leden van vakbond Abvakabo een paar keer per jaar in Delft organiseert. ,,We hadden ook een bingo-avond voor december dit jaar gepland, maar dat zal dus niet meer in De Molshoop zijn." Erg jammer, vindt Zwart. ,,We werden altijd hartelijk ontvangen in De Molshoop. Het centrum van Delft verliest zo weer een stukje gezelligheid. Geld zal wel weer de reden zijn."

In 2011 besloot de gemeente om het aantal buurthuizen in de stad te verminderen. Zes buurthuizen zijn sindsdien gesloten