Volledig scherm
© Phil Nijhuis

AD-journalisten pakken prijs voor DuPont-onderzoek

AD-journalisten Ingrid de Groot en Peter Groenendijk hebben een Tegel gewonnen. Deze prestigieuze journalistieke prijs krijgen ze voor hun serie artikelen over de chemische fabriek DuPont in Dordrecht.

Volledig scherm
Chemours, het vroegere Dupont. © Ilse van Driel

Dupont fabriceerde van 1967 tot 2013 Teflon, de basis voor de anti-aanbaklaag. Daarbij werd de potentieel giftige stof C8 gebruikt. Bij werknemers van een chemische fabriek in Dordrecht zijn decennialang extreem hoge concentraties giftig materiaal in het bloed geconstateerd. Dat blijkt uit medische onderzoeken die de Dupont-fabriek zelf liet uitvoeren. Dupont meldde deze tests bewust niet bij de arbeidsinspectie, maar maakte zich wel grote zorgen over de uitkomst.

Nominaties NRC en RTL

Zeker twintig verhalen maakten De Groot en Groenendijk over de chemiefabriek. Daarmee pakten ze de prijs in de categorie 'nieuws' en lieten ze de inzendingen van NRC en RTL Nieuws achter zich.

,,Het is mooi dat we de mensen uit de getroffen regio dichterbij de waarheid hebben kunnen brengen'', zei Groenendijk tijdens de huldigingsceremonie. ,,Onze krant gelooft in regionale nieuwsjournalistiek en daar zij we heel blij mee'', vulde De Groot aan. ,,We hebben niet alleen van de krant het vertrouwen gekregen, maar ook van gedupeerden Jan en Ineke uit Dordrecht. Het vertrouwen om naar buiten te treden, uit de anonimiteit.''

Overige winnaars

Daarnaast viel ook Mustafa Marghadi (NOS op 3) in de prijzen met 'Bij ons in #Molenbeek'. Voor het multimediale project woonde hij een maand lang in de beruchte Brusselse deelgemeente Molenbeek, die wereldnieuws werd na de aanslagen in Parijs en Brussel. 'Bij ons #inMolenbeek' won in de categorie nieuwsverslaggeving.

De Tegel voor beste achtergrond ging naar Sarah Sylbing en Esther Gould voor de documentaireserie Schuldig (Human) over een wijk in Amsterdam-Noord waar schulden aan de orde van de dag zijn. Sjors van Beek won de prijs voor beste onderzoek naar de 'malafide transportwereld' voor De Limburger. Maud Effting en Huib Modderkolk kregen de Tegel voor beste interview 'Van golden boy tot total loss' (de Volkskrant) met de voormalig woordvoerder van Geert Wilders.

Verder ging de publieksprijs naar het interview 'Jij ziet er helemaal niet uit als een politieman' van Thomas Rueb in NRC, over een Marokkaans-Nederlandse politieman die werd gearresteerd door zijn collega's omdat ze niet geloofden dat hij een agent was. Hij kreeg hiervoor ruim 3200 stemmen.

De belangrijkste nieuwsverhalen uit het onderzoeksdossier 'DuPont'

4-3-2016: 'Gif van fabriek in bloed werknemers'
9-3-2016: 'Dupont heeft ons allemaal jarenlang besodemieterd'
11-3-2016: 'Ik wil maar één ding weten: zit de C8 in mijn bloed?'
7-4-2016: DuPont-slachtoffer: Ik ben een gifkikker
11-6-2016: Dupont zweeg jarenlang over mogelijke gevaren van C8
2-7-2016: Bloed van ex-personeel Dupont zit bomvol C8
21-11-2016: Dupont zegt sorry: Dit mag niet voorkomen

Volledig scherm
. © AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD