AD-lezer kiest massaal voor Asscher boven Samsom

Voor de AD-lezer is het klip-en-klaar: Lodewijk Asscher moet de nieuwe leider van de Partij van de Arbeid worden. Asscher laat de huidige lijsttrekker Diederik Samsom ruim achter zich in de poll over het nieuwe lijsttrekkerschap.

Poll

Wie van deze kandidaten is het meest geschikt om de PvdA te gaan leiden?

  • Diederik Samsom (12%)
  • Lodewijk Asscher (61%)
  • Jacques Monasch (27%)
8279 stemmen

Ruim 4400 bezoekers gaven tot het begin van de middag op deze website antwoord op de vraag 'Wie van deze kandidaten is het meest geschikt om de PvdA te gaan leiden?' 62 procent van de stemmen gaat naar Asscher, waarmee hij concurrenten Jacques Monasch (26 procent) en Diederik Samsom (12 procent) in het stof laat bijten.

Samsom
De huidige partijleider Diederik Samsom kondigde eind vorige maand aan de Partij van de Arbeid opnieuw te willen leiden bij de verkiezingen die voor 15 maart staan gepland. Samsom daagt zijn concurrenten uit tot een interne strijd in een lijsttrekkersverkiezing. Als hij zich bewijst in een voorverkiezing à la de Amerikaanse primary's, dan zou hij makkelijker alle partijgenoten weer achter zich krijgen.

Volledig scherm
Diederik Samsom neemt de strijd op tegen Lodewijk Asscher. © Thinkstock/ANP/Fotomontage AD

Wapens
Samsom gaat goed voorbereid en gewapend de strijd aan. De lijsttrekker zet in op zijn ideeën voor een duurzamere economie en minder marktwerking in de zorg. Hij sprak zich bijvoorbeeld in talkshow Pauw uit voor het afschaffen van het eigen risico om de zorg toegankelijk te houden. Samsom bepleit ook dat hij de aangewezen persoon is om tegenwicht te bieden aan de ,,verdelers" van de PVV en DENK. 

Daarnaast geniet Samsom de steun van verschillende PvdA-coryfeeën. Onder anderen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën scharen zich achter de huidige lijsttrekker. Om ook de rest van de partij voor zich te winnen, is Samsom van plan om bij PvdA-afdelingen in het hele land langs te gaan om zijn kandidatuur toe te lichten. 

Eigen moment
Vicepremier Lodewijk Asscher maakt hoogstwaarschijnlijk volgende week officieel bekend dat hij de strijd aangaat met Samsom. Hij houdt zijn kaarten nog even voor de borst. Asscher: ,,Ik kies mijn eigen moment om iets te zeggen over mijn toekomst.''

Monasch maakte gisteren al zijn kandidaatschap bekend via Twitter. Hij beschimpte alvast de gang van zaken in de PvdA: ,,De procedure om lijsttrekker te worden van de PvdA is ontworpen voor Lodewijk Asscher en Diederik Samsom," aldus Monasch.