AD Misdaadmeter 2016: de ranglijst en alle cijfers

AD MISDAADMETERHoe scoort uw gemeente? Bekijk hieronder op de interactieve kaart de gegevens in uw gemeente over diverse delicten. Ook vindt u hier de ranglijst met (on)veilige gemeenten in Nederland. Voor alle details op plaatsniveau kunt u uitvoerig zoeken in onze database.

Detailcijfers per gemeente

Bekijk hieronder alle detailgegevens van de AD Misdaadmeter, op plaatsniveau, vergelijk gemeenten met elkaar en bekijk de scores in de ranglijst: gemeentelijst AD Misdaadmeter


Autokraken
Het aantal autokraken neemt al jaren af in Nederland. Toch blijven dieven actief. vooral in de regio Utrecht worden nog veel autoruitjes ingeslagen en buit meegenomen:

Zakkenrollen
Gemeenten met veel toeristen zijn een broedplaats van zakkenrollers. Amsterdam spant de kroon, maar ook in Maasstricht en Roermond zijn veel zakkenrollers actief:

Zedenmisdrijven

Drugsbezit
Een festival trekt veel jongeren én veel bezitters van drugs. Gemeenten die een festival binnen de grensen hebben, vallen daardoor op, zoals Lowlands, Mysteryland en Pinkpop.

Berekening AD Misdaadmeter

Voor de 15e editie van de AD Misdaadmeter is gebruik gemaakt van gegevens van de politie over 2015. De ranglijst van (on)veilige gemeenten wordt bepaald door te kijken naar de cijfers van tien delicten. Deze delicten zijn: woninginbraak, inbraak schuur/garage, autokraak, autodiefstal, vernieling, bedreiging, mishandeling, overval, straatroof en zakkenrollen.
Deze delicten worden per gemeente afgezet naar inwonersaantal én gewogen naar impact voor het slachtoffer. Gemeenten met minder dan 5.000 inwoners zijn niet meegenomen. Dit zijn Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rozendaal (Gld.)