AD Misdaadmeter: Kwart gemeenten níet veiliger

AD MisdaadmeterHoewel de criminaliteit in Nederland is gedaald, geldt dat niet voor een kwart van alle gemeenten. Daar waren vorig jaar méér aangiften van veelvoorkomende misdaad, zoals inbraken, berovingen en geweld. Dat blijkt uit de AD Misdaadmeter die zaterdag verschijnt.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© ANP

De golf van dalende criminaliteit ging in totaal aan 95 gemeenten voorbij. Gekeken naar tien delicten in de AD Misdaadmeter, kenden zij méér criminaliteit. Het betreft kleinere gemeenten; gemiddeld met 29.000 inwoners. Opvallend vaak waren het gemeenten in Gelderland en Zeeland: ruim eenderde van de gemeenten werd daar onveiliger.

Mishandelingen
Gemiddeld genomen kent Nederland al jarenlang een daling van de 'klassieke' criminaliteit, zoals inbraken, overvallen en mishandelingen. Vorig jaar waren er 15 procent minder straatroven, 11 procent minder aangiftes van zakkenrollen en 9 procent minder woninginbraken.

De AD Misdaadmeter bekijkt per gemeente het aantal aangiftes van tien vormen van veelvoorkomende criminaliteit en weegt deze naar impact en inwoneraantal. Op de ranglijst van onveilige gemeentes staat Amsterdam weer bovenaan en Maastricht staat op 2.

Nuchter

Quote

Veel mensen laten gewoon de achterdeur open

Burgemeester André van de Nadort

Beide gemeenten kampen met veel gevallen van zakkenrollerij. Daarnaast kende Amsterdam meer autokraken. Van 10 veelvoorkomende misdrijven daalde ook in Amsterdam het aantal aangiftes, maar het  criminaliteitsniveau ligt zo hoog, dat het alle andere gemeenten achter zich laat.

In Maastricht was er tegen de landelijke trend in een verdubbeling van het aantal overvallen en méér autodiefstallen dan een jaar eerder. Burgemeester Penn reageert nuchter. ,,Bijna alle misdaadcijfers dalen in Maastricht. Maar dat is in heel Nederland. Dus zo blijven we toch op 2.''

Charme
De veiligste gemeente van het land is Ten Boer, in Groningen. ,,Dat we een veilige gemeente zijn wist ik, maar de veiligste van het land is erg leuk om te horen. Toch moeten ook wij alert blijven. Veel mensen laten gewoon de achterdeur open. Dat heeft z'n charme, maar we moeten niet naïef zijn. Inbrekers kunnen ook bij ons langskomen'',  reageert een opgetogen burgemeester André van de Nadort. Vorig jaar gebeurde dat in de gemeente met 7.400 inwoners slechts 4 keer.