Volledig scherm
Het orgel van de dorpskerk van Burgwerd. © Bram ten Cate/Wikipedia

Administratie onderduikers Friesland ontdekt in dorpskerk

De administratie van duizenden mensen die in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten in Sneek en omgeving is boven water gekomen. Medewerkers van de Stichting Sneek 1940-1945 vonden onlangs 15.000 zogeheten onderduikkaarten, verpakt in vijftien doosjes, achter het orgel van de dorpskerk van Burgwerd.

Tijdens de oorlog vonden vele duizenden onderduikers een veilige plek in Friesland. Er was voldoende voedsel dankzij de landbouw en veeteelt. De vele afgelegen dorpen en boerderijen waren ideale schuilplekken.

De onderduikers werden kort na de bevrijding allemaal geregistreerd. Hun informatie werd op kaarten geschreven. 3700 van dit soort kaarten maken al deel uit van de collectie van Fries historisch centrum Tresoar en van Kamp Westerbork. Met de vondst in Burgwerd is de onderduikadministratie in één klap fors uitgebreid.

Op de 15.000 kaartjes staan de gegevens van naar schatting 2000 mensen. De informatie beschrijft de plek waar ze zaten ondergedoken, de plaats waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen, hoe lang ze zaten ondergedoken en persoonlijke ervaringen van de onderduiker.

,,Van elke onderduiker bestonden wel zeven en soms acht documenten", zegt Otto Kuipers, specialist papieren erfgoed bij Tresoar. Volgens hem is de administratie nu vrijwel compleet. ,,De 3700 kaarten die we al hadden betreffen voornamelijk Joden. De nieuw ontdekte documenten zijn vooral van mannen die niet wilden meewerken aan de arbeidsinzet of verzetsmensen", aldus Kuipers.

Alle papieren worden gescand en zullen te zijner tijd digitaal beschikbaar zijn. De nieuwe aanwinst zal worden opgenomen in een project over de Friese onderduikgeschiedenis, waarin Tresoar samenwerkt met het Fries Verzetsmuseum en Kamp Westerbork.

  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.
  2. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”